Необходими продукти за блата:
4 яйца на стайна температура
240 гр. захар
240 гр. безсолно краве масло (на стайна температура и нарязано на малки кубчета )
1 бакпулвер
7 супени лъжици прясно мляко
Необходими продукти за карамела:
200 гр. захар
150 мл. вода
Още необходими продукти:
1 голяма ябълка ( обелена и нарязана на дебели парчета)
1 голяма круша ( обелена и нарязана на дебели парчета)
1 малка бучка масло за намазване на формата за печене ( 10-20 гр.)
Ще е необходима и форма с откопчаващо се дъно ( 26 см).
Начин на приготвяне:
В дълбок съд поставете да заврят водата и захарта. Разбърквайте постоянно, докато сместта се сгъсти и карамелизира. Намажете с бучка масло дъното на формата за печене и върху него изсипете карамела.
Обелете ябълката и крушата и ги нарежете на дебели парчета. Подредете ги плътно върху карамела. Първо ябълката, а върху нея крушата.
В дълбока купа разбийте на крем маслото. Добавете и захарта и разбийте добре.
Отделно разбийте яйцата и постепенно ги прибавете към маслото.
Разбийте добре до хомогенност. Прибавете прясното мляко и разбъркайте отново. Трябва да се получи пухкава смес, която да не бъде много гъста.
Изсипете сместа върху плодовете и заравнете добре.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 1 час, или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Още докато е топъл, с помощта на остър нож отлепете краищата на блата от стените на формата. Внимателно отстранете ринга и обърнете сладкиша върху решетка да изстине.
Разрежете питата, когато е добре охладена.
Получи се едно невероятно съчетание на маслено тесто, карамел и плодове!
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Няма коментари:
Публикуване на коментар