ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА МОЯ КУЛИНАРЕН БЛОГ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ МАГИЯТА НА КОЛЕДНАТА НОЩ ДА ПРЕВЪРНЕ ВСЕКИ ЕДИН ДЕН ОТ НОВАТА ГОДИНА ВЪВ ВЪЛШЕБНА ПРИКАЗКА И ВСЯКА ВАША МЕЧТА ДА СЕ СБЪДНЕ! :)))
Тук ще намерите рецепти за торти, кремове, сладкиши, питки, кифлички и...още нещо...
Кулинарни изкушения от Надя
сряда, 25 декември 2013 г.
неделя, 22 декември 2013 г.
САРАЛИИ
Необходими продукти:
1/2 пакет кори за баница
1 чаена чаша едро счукани орехи
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка канела
50 гр масло
За сиропа:
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
За навиване на корите ще ви е необходима дълга пръчица, например дървена пръчка за шишче.
Начин на приготвяне:
Развийте корите и с помощта на остър нож разрежете всяка кора на три.
Счукайте или смелете в блендер орехите ( на едро). Добавете канелата и захарта и разбъркате.
Разтопете маслото. Намажете всяка от корите с масло. Поръсете половината от кората с 2 супени лъжици от орехите.
Поставете пръчицата в единия край на кората и навийте плътно на руло около нея.
С помощта на пръчицата набръчкайте рулцето, така че да придобие вид на саралия и издърпайте пръчката.
Подредете саралиите на разстояние една от друга, в намазана с олио тава. Намажете повърхността им с масло ( олио) и печете на 170 градуса фурна да зачервяване.
За сиропа: В тенджерка кипнете водата със захарта и варете на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа.
Залейте изстиналите саралии с готовия и още горещ сироп. Оставете да престоят най-малко 6-8 часа, за да може сиропът добре да попие и саралийките да омекнат добре.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Можете за плънка да използвате и парченца локум.
понеделник, 2 декември 2013 г.
КАРАМЕЛЕНО - ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ
Това е рецепта на един от любимите на мен и моето семейство десерти, който силно препоръчвам на ценителите на крем-карамела.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
240 гр захар
5-6 бр яйца
19-20 бр мини кроасани с шоколад
200 гр захар ( за карамела)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете прясното мляко и разбийте добре.
В средата на голяма кръгла тава ( 30 - 32 см) изсипете 200 гр захар и я карамелизирайте.
Отстранете тавата от котлона и разнесете карамела равномерно по дъното. Наредете плътно кроасаните, като ги притискате към карамела.
Внимателно изсипете върху кроасаните млечно-яйчната смес.
Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да стига до половината на тавата, в която печете десерта.
Печете на 160 градуса ( да не е предварително загряла фурната), около 2 часа, или до леко зачервяване на горния слой.
Извадете от фурната, охладете и поставете тавата в хладилник за около 6 часа. Преди да обърнете сладкиша, първо отлепете страните от стените на тавата с помощта на нож.
Поставете с дъното на горе дълбока тавичка, в която ще обърнете сладкиша ( аз използвам за тази цел огнеупорна тавичка с размерите на тавата за печене).
Внимателно обърнете сладкиша и отстранете тавата за печене.
Сервирайте десерта добре охладен.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))
сряда, 27 ноември 2013 г.
ЧИЙЗ КЕЙК С БОРОВИНКИ
Необходими продукти:
200 гр заквасена сметана
350 гр безсолна извара
200 гр захар
2 средно големи яйца
210 гр меки какаови бисквити ( тип "Еверест")
50 гр краве масло
сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
В блендер смелете на ситно бисквитите и ги изсипете на дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 26 см). Разтопете маслото и го изсипете равномерно върху смлените бисквити. Размесете добре бисквитите и маслото. Равномерно притиснете бисквитената смес към дъното и около 1 см от стените на формата. Пасирайте изварата до гладка смес. Добавете към нея сметаната, яйцата и захарта. Разбийте с миксер до пълното разтваряне на захарта. Изсипете сместа върху бисквитения пласт. Печете на 170 градуса до леко зачервяване на краищата, около 20 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Поставете чийз кейка в хладилник за 4-6 часа. Сервирайте добре охладен. Непосредствено преди сервиране, залейте със сладко от боровинки.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))
вторник, 24 септември 2013 г.
ФУТО МАКИ СЪС СКАРИДИ, СЬОМГА И АВОКАДО
Мина доста време от последната ми публикация, а наскоро получих нов фотоапарат и реших да се запиша отново с една рецепта, която приготвих тези дни. С тази рецепта за суши не претендирам, че съм майстор на сушито, а напротив, това беше първия ми опит в неговото приготвяне и реших да споделя с Вас резултата. Надявам се да ви хареса рецептата, която изобщо не е трудна за изпълнение, стига да имате всичко необходимо за приготвянето на суши.
Необходими продукти:
4 бр нори за суши
2 чаени чаши ориз за суши
150 гр пушена сьомга
6-7 бр скариди ( бланширани)
1/2 малко авокадо
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 супена лъжица оцет за суши ( оризов оцет)
уасаби
джинджифил
Ще са ви необходими още:
бамбукова рогозка за суши
дълбок дървен съд ( аз нямах и използвах пластмасова голяма купа), за разбъркване на ориза
дървена шпатула
купичка с вода ( за топене на ръцете, тъй като оризът лепне)
остър нож ( за нарязване на сушито)
дъска за рязане
Начин на приготвяне:
Сварете ориза според указанията на опаковката. Спазвайте точно инструкциите.
Оризът, който аз купих, приготвих по следния начин: Оризът се измива 3-4 пъти със студена вода, като се стриват зърната с пръсти. След това сложете 2 ч. чаши ориз в съд с плътно затварящ се капак , добавете 2 ч. чаши вода и оставете ориза да постои поне 25 минути. Поставете съда на котлона, кипнете водата и оставете на по-слаб огън още 10-15 минути с плътно затворен капак. Изключете котлона и оставете ориза да се задуши за още 15 минути. Готовия ориз изсипете в дървената или пластмасова купа ( но в никакъв случай в метален съд). В купичка разбъркайте оцета, захарта и солта и изсипете върху ориза. Разбъркайте внимателно с дървена шпатула. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още сол. Оставете ориза да изстине преди да започнете с приготвянето на сушито. Може да му повеете с ветрило, за да изстине по-бързо и равномерно :)))
Докато чакате да изстине ориза, започнете с подготовката на останалите продукти. В дълбок съд с подсолена вода, кипнете за 2-3 минути скаридите. Отцедете ги и ги обелете. Нарежете ги на парченца.
Сьомгата нарежете на лентички ( аз не успях, тъй като беше много крехка и се късаше, затова я накъсах с ръцете на парчета).
Измийте, обелете и нарежете на тънки ивички краставицата.
Измийте и разполовете авокадото. Обелете го и го нарежете на тънки ивици.
Оформяне на сушито:
Върху дъската за рязане поставете бамбуковата рогозка.
Върху нея сложете една кора нори с гладката страна навън ( върху по-грапавата ще нареждате плънката).
Поставете ориза върху кората ( около 110 гр ориз) и с пръсти разпределете равномерно, като притискате.
В единия край върху ориза разпределете един ред сьомга и един ред авокадо.
А на друга кора разпределете един ред скариди и един ред краставици.
Моето подреждане на ориза не е от най-правилните ( имайки в предвид, че все пак се уча), оризът трябва да е разпределен равномерно до всички краища, с изключение на края срещу който ще се навива ( там оставете около 1.5 см свободно без плънка).
Започнете да навивате от страната, която е с плънка, като си помагате с рогозката и притискате леко отгоре.
За разрязването използвайте много остър нож, като го потапяте във вода.
А това е ФУТО МАКИ СЪС СКАРИДИ И КРАСТАВИЦА:
Започнете разрязването от средата. Разполовено ролце разделете на още две и така докато получите осем еднакви по възможност парчета.
Получените парчета оформете в подходящ съд за суши и поднесете с уасаби, джинджифил и соев сос. Аз лично не харесвам нито уасабито нито джинджифила и затова ги пропуснах :)))
Това е резултатът ФУТО МАКИ СЪС СЬОМГА И АВОКАДО:
Абонамент за:
Публикации (Atom)