Обичам да приготвям ястия в гювече, семейството ми също много обича, затова изпробвам всякакви варианти и повярвайте ми винаги се получава вкусно! :))) Гювечето е много бърз вариант за приготвяне на вечеря, особено след дълъг и изтощителен работен ден, а също така е и добър вариант да употребите излишни продукти в хладилника :))) Днес ви представям поредната си импровизация с гювече ... това, което имаше в хладилника...но пък се получи мноооооооооого вкусно, достойно заместващо всякакво сложно кулинарно ястие! Уверете се сами!
Необходими продукти за 2 порции:
2 големи сварени картофа
1 голям домат
150 гр бяло саламурено сирене
2 яйца
колбас по желание ( аз използвах шпеков салам)
10-20 гр краве масло
маслини
пърливи чушлета ( по желание)
Начин на приготвяне:
Обелете сварените картофи и ги нарежете на едри парчета. Поставете ги на дъното на 2 гювечета.
Нарежете маслото на малки парчета и ги разпределете върху картофите.
Нарежете колбаса на парчета и също ги сложете върху картофите.
Нарежете сиренето на едри кубчета. Поставете го върху колбаса.
Измийте и нарежете доматите на едро. Изсипете ги върху сиренето.
Налейте по 5 супени лъжици вода. Чукнете най-отгоре по едно яйце във всяко от гювечетата.
Поръсете с чубрица и червен пипер. Добавете пърлива чушка по желание. Добавете и маслини.
Похлупете гювечето с капаче и го сложете в микровълновата фурна за 4-5 минути или до готовност на яйцето.
Ако не желаете да използвате микровълновата фурна, то може да запечете гювечето и във фурната на вашата готварска печка на 200 градуса, около 10-15 минути.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))