Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

петък, 27 април 2012 г.

ЛАЗАНЯ СЪС СОС БЕШАМЕЛ И МЛЯНО МЕСО




Необходими продукти за 4 порции:

Домашно приготвени кори за лазаня. За подробности как да ги приготвите вижте приложения линк:
http://kulinarniizkushenia.blogspot.com/2012/04/blog-post_177.html


Сос Бешамел. За подробности как да го приготвите вижте приложения линк:
http://kulinarniizkushenia.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html

Необходими продукти за месния сос:

500 гр. мляно месо ( по избор)
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 морков
6-7 супени лъжици доматено пюре
250 мл. вода
4 супени лъжици зехтин
сол на вкус
щипка риган
щипка мащерка
черен пипер

Приготвяне на месния сос:

Нарежете на ситно лука, чесъна и моркова.


В дълбок тиган загрейте зехтина и запържете лука, чесъна и моркова. Добавете доматеното пюре.

Разбъркайте добре и добавете мляното месо.


Запържете добре месото и залейте с водата. Добавете сол и черен пипер на вкус, ригана и мащерката.


Захлупете съда и варете около 20 минути на умерен огън.


Подреждане на лазанята:


Намажете обилно със зехтин дъното на правоъгълна тавичка. Залейте с част от бешамеловия сос и върху него наредете ред кори. Върху тях разпределете равномерно част от месния сос.


 Поставяте втори ред кори, бешамелов сос и месен сос.


 Редувате така докато свършат корите и сосовете. Най-отгоре завършвате с двата соса, които може да разбъркате заедно и тогава да залеете корите. Печете лазанята в предварително загрята на 180 градуса фурна. Първо печете около 15 минути. Изваждате лазанята и я поръсвате обилно с настърган кашкавал. Връщате отново във фурната, докато се запече и кашкавалът.

Сервирате лазанята още докато е топла.


Подходяща е да се консумира със зелена салата.



ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))





















ДОМАШНИ КОРИ ЗА ЛАЗАНЯ


Необходими продукти за 4 порции лазаня:

3 яйца
300 гр. брашно
щипка сол

Начин на приготвяне:

В дълбок съд пресейте брашното. Добавете яйцата и солта.


Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа или го завийте с домакинско фолио. Оставете тестото за половин час да отпочине.


Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Дебелината на тестото да е около 2 мм.


Разрежете тестото на правоъгълници с размери 8/7 см.


Оформените кори оставете да изсъхнат.



Препоръки:

 Ако ще се приготвя лазаня от пресни кори не е необходимо да се варят. Ако оставите корите да изсъхнат и ги приготвяте следващите дни, то тогава ги сварете във вряща подсолена вода за няколко минути, полейте ги със студена вода и ги оставете върху кърпа да се отцедят.





















СОС БЕШАМЕЛ


1/2 литър прясно мляко
50 гр. краве масло
50 гр. брашно
щипка индийско орехче
щипка сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте леко тигана и сложете маслото да се разтопи.


Добавете брашното и разбъркайте добре до хомогенност.


Добавете на тънка струйка студеното прясно мляко, като продължавате да бъркате до получаване на гъст сос.


Добавете солта, индийското орехче и черния пипер. Разбъркайте добре.












четвъртък, 26 април 2012 г.

ШАРЛОТА С ЯГОДИ И БАНАНИ




Необходими продукти:

300 гр. бишкоти
580 гр. заквасена сметана
500 гр. ягоди
1 бр. банан
200 гр. захар
10 гр. желатин


Ще  е необходима и форма с размери 20 -22 см.



Начин на приготвяне:

Изсипете желатина в 100 мл студена вода и го оставете да престои докато набъбне. В дълбока купа разбийте сметаната. Добавете постепенно захарта и разбивайте докато се разтвори напълно.


Измийте ягодите и нарежете на малки парчета половината от тях. Останалата част оставете за декориране на шарлотата.


Обелете банана и го нарежете на малки парчета.


Нарежете на малки парчета 15 броя бишкоти.


Разтворете на водна баня набъбналия желатин и го добавете към сметаната. Разбъркайте много добре. Покрийте с домакинско фолио дъното и стените на формата. Изсипете 1/3 от сметаната върху домакинското фолио, като покриете равномерно дъното. Върху сметаната поставете парченцата банани.


Върху бананите наредете половината от ситно нарязаните бишкоти.


Залейте с втората част от сметаната, като покриете внимателно бишкотите. Поставете отгоре нарязаните ягоди.


Залейте ягодите с останалата сметана, като ги покриете добре.


Най-отгоре наредете плътно останалите нарязани бишкоти.


Така подредената шарлота поставете във фризер за 1 час да стегне. След това я обърнете върху по-голяма табла или подложка и внимателно отстранете фолиото. Отстрани декорирайте с бишкоти, на които изрежете малка част от единия край, за да се подравнят. Ако желаете бишкотите да не са много високи, може да ги разделите на две и така да ги поставите.

С помощта на домакинско фолио обвийте бишкотите внимателно, за да прилепнат към шарлотата.

Декорирайте с ягодите и поставете в хладилник за около 2 часа. Преди сервиране отстранете фолиото.


Получи се една невероятно лека и подходяща за настъпващите топли дни торта.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


























събота, 21 април 2012 г.

ПЪРЖЕНИ СКАРИДИ





Необходими продукти:

200 - 300 гр. кралски бланширани скариди
2-3 супени лъжици зехтин
1/2 лимон
1 супена лъжица соев сос
2-3 скилидки пресован чесън
сол

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сложете да заври около 500 мл. вода. Сложете щипка сол. Във врящата вода сложете за 2-3 минути скаридите и ги извадете от водата. Почистете скаридите като махнете главите и люспите. В дълбок тиган ( уок) загрейте 2-3 лъжици зехтин. Изсипете скаридите. Добавете чесъна и соевия сос. Разбъркайте добре за 2-3 минути и извадете скаридите от мазнината. Полейте скаридите с прясно изцеден лимонов сок.



ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))













сряда, 18 април 2012 г.

КРЕМ - ПИТА





Небходими продукти за 12 броя:

400 гр. замразено бутер тесто

За крема:
0,5 мл. прясно мляко
120 гр. захар ( 1/2 чаена чаша)
1 ванилия или няколко капки ванилова есенция
1 жълтък
4 супени лъжици брашно

Начин на приготвяне на крема: Моля, виж приложения линк как се приготвя крема:
http://kulinarniizkushenia.blogspot.com/2012/03/1-1-2-7-1-1.html

Начин на приготвяне на платките:

Размразете бутер тестото и го развийте.


С помощта на остър нож  разрежете тестото на 4 равни ленти.


Всяка от лентите разделете на 4 равни парчета.


Поставете ги в правоъгълна тава ( използвам тази от фурната), без да намазвате с мазнина тавата. Разпределете ги на разстояние едно от друго.


Печете в предварително загрята на 200 градуса ( 392 F) фурна докато се зачервят, около 15-20 минути.

Още топли ги прехвърлете върху хартия за печене или салфетка, за да изстинат.


След като са вече напълно изстинали, всяко от парчетата се разделя на две, с помощта на остър нож се разрязват напречно през средата.


Пълнят се с предварително приготвения и изстинал напълно крем. С помощта на лъжица поставяте крем върху основата и отгоре поставяте капачето. Поръсват се с пудра захар.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))