Необходими продукти за блата:
3 супени лъжици разтопено масло
60 гр. брашно
40 гр. какао на прах
4 броя средно големи яйца ( на стайна температура)
140 гр. захар
Необходими продукти за шоколадовия мус:
200 мл. течна сладкарска сметана
240 гр. млечен шоколад
Необходими продукти за сиропа:
1 дълго кафе еспресо ( 200 мл.)
1 пълна супена лъжица захар
1-2 супени лъжици уиски
Необходими продукти за шоколадовия ганаш:
100 мл. течна
сметана
160 гр. млечен
шоколад ( начупен на малки парчета)
1 малка бучка
краве масло ( 15-20 гр.)
Начин на приготвяне на блата:
В дълбока купа разбийте 4 яйца.
Прибавете постепенно захарта като продължавате да разбивате.
Продължете да разбивате с миксер, докато се получи бледожълта пухкава смес.
Пресейте предварително брашното и какаото и ги размесете много добре.
Прибавете брашното и какаото на няколко пъти към яйчната смес, като разбърквате внимателно със сладкарска шпатула.
Разтопете маслото за няколко секунди в микровълновата фурна.
Изчакайте леко да се охлади и прибавете към маслото няколко лъжици от яйчната смес. Разбъркайте добре до хомогенност. Прибавете каковата смес към основната ( яйчна) и разбъркайте внимателно със сладкарската шпатула.
Покрийте, с хартия за печене, дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 24 см). Излейте внимателно сместа върху хартията и я разпределете равномерно.
Печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 20 - 25 минути или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Оставете изпеченият блат да се охлади за около 10 минути върху решетка, така както е във формата.
Внимателно отстранете ринга и обърнете блата върху подложка. Отлепете хартията и оставете блата настрани да се охлади напълно.
С помощта на остър нож разрежете блата на две части. При разрязването, поставете дланта на едната ръка върху блата и го притискайте леко ( така като е показано на снимката), а с другата ръка разрежете внимателно блата.
Може да поставите лист хартия, която да разделя разрязаните блатовете, докато приготвите крема.
Начин на приготвяне на шоколадовия мус:
В дълбок съд загрейте сметаната.
Начупете шоколада на парчета.
Прибавете го към вече загрятата сметана.
Разбърквайте до хомогенност, като сместа не бива да завира! Трябва да се получи гладка шоколадова смес.
Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади. Изсипете изтиналата смес в дълбок съд, покрийте с найлоново фолио и поставете в хладилник най-малко за 2-3 часа. Аз ускорявам процеса, като първо поставям сместа във фризера и след това в хладилник. Трябва да е много добре охладена преди да се разбие с миксер! За да приготвите муса, разбийте за няколко секунди с електрически миксер ( на най - висока степен) охладената смес, до получаване на светлокафяв пухкав крем.
Начин на приготвяне на сиропа:
В дълбока купичка изсипете едно дълго кафе ( 200 мл.), добавете захарта и уискито и разбъркайте добре, докато захарта се разтопи.
Начин на
приготвяне на шоколадовия ганаш:
В дълбок съд
поставете сметаната и я загрейте до точката на кипене. Внимавайте да не заври!
Начупете шоколада
на малки парчета и го добавете към загрялата сметана.
Разбъркайте
енергично до хомогенност. Добавете маслото и
отново разбъркайте. Трябва да се образува тъмно кафява, леко гъста смес.
Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади добре като разбърквате от
време на време.
Сглобяване на тортата:
Използвайте ринга от формата за печене, като го поставите върху подложката за торта. Поставете в ринга едната част от блата, с разрязаната страна нагоре. Сиропирайте равномерно блата с 7 супени лъжици от приготвения сироп.
Върху него изсипете половината от вече разбития мус и загладете повърхостта.
Сиропирайте вътрешната страна на другия блат също със 7 супени лъжици от кафето и внимателно го обърнете (със сиропирана част надолу) върху крема. Отстранете ринга.
Замажете цялата торта с останалата част от крема.
Отгоре залейте с ганаша и загладете с нож или шпатула. Още докато е топъл ганаша можете с помощта на нож да направите вълнички.
Оставете шоколадовата заливка да се охлади и втвърди и поставете тортата в хладилник да престои 3-4 часа, а най - добре цяла нощ.
Украсата с цвете е моя първи опит да направя фигурки от разтопен шоколад :))) Вие също може да експериментирате, като украсите тортата по Ваш избор.
Получи се торта с вкус на млечен шоколад и в същото време наподобяващ вкус на тирамису. Може да се каже, че тортата си е направо шоколадово тирамису и е едно изкушение за тези от Вас, които харесват мноооого шоколадовите торти :))).
Надявам се тортата да се хареса и на Вас така като се хареса на мен и хората, на които занесох да почерпя.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))