Необходими продукти: за платката
4 броя средно големи яйца
200 гр. захар
200 гр. брашно
Необходими продукти за крема:
250 гр. Рикота
5 супени лъжици захар
5-6 супени лъжици сладко от боровинки
Начин на приготвяне на платката:
Отделете яйцата на жълтъци и белтъци. В дълбока купа, с помощта на електрически миксер, разбийте белтъците със захарта, да стане на пухкав сняг. С непрекъснато разбиване добавете един по един жълтъците.
Пресейте брашното и го добавете към яйчната смес, като непреставате да разбивате.
Покрийте, със сладкарска хартия за печене, дъното на правоъгълна тавичка ( 35/25 см). Изсипете сместа върху хартията, като равномерно я разпределите.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 20 минути или докато повърхността леко порозовее. Още докато е топла платката я навийте на руло заедно с хартията и я покрийте с леко влажна кърпа. Оставете я така за около 3-4 минути.
Отстранете кърпата и внимателно развийте рулото. Отлепете хартията.
С помощта на остър нож, изрежете четирите краища на платката.
Начин на приготвяне на крема:
В дълбока купа, с помощта на миксер, разбийте рикотата със захарта. Добавете една по една лъжиците сладко и разбийте много добре до хомогенност.
С получения крем намажете равномерно платката и внимателно завийте рулото.
Поставете рулото със завития край отдолу и го покрийте с хартията, която използвахте за печене.
Оставете рулото за няколко часа на хладно, за да стегне кремът. Може да го поставите в хладилник. Отстранете хартията преди да нарежете рулото. Украсете отгоре по Ваш избор, като предварително отделите малка част от крема за тази цел.
Сервирайте рулото охладено и нарязано на парчета.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Няма коментари:
Публикуване на коментар