Необходими продукти за 2 порции:
1 голяма зелена салата
2-3 стръка лук
1 голям домат
100-200 гр. от замразените бланширани пипала от октопод ( може да се използват и други морски дарове)
6 супени лъжици зехтин
3-4 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
2 супени лъжици соев сос
няколко капки чили сос
сол на вкус
Начин на приготвяне на калмарите:
Измийте калмарите и ги поставете в дълбок тиган на котлона. Изчакайте да се изпари водата, която се отделя или я отцедете. Добавете 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици соев сос, 1 лъжица лимонов сок и 2-3 капки чили сос. Разбъркайте енергично около 2-3 минути и пипалцата са готови.
Начин на приготвяне на дресинга:
Разбъркайте в дълбока купичка 4 супени лъжици зехтин с 2-3 супени лъжици лимонов сок и сол на вкус.
Начин на приготвяне на салатата:
Измийте зелената салата, лука и доматите. Нарежете доматите на едри парчета ( излизат 8 броя от един домат). Нарежете лука и накъсайте зелената салата на парчета. В две дълбоки купи за салата разпределете по равно : зелената салата, лука, доматите и поставете най-отгоре пикантните пипалца от октопод. Залейте с приготвения дресинг.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))