Днес ще споделя в рубриката " Българска традиционна кухня" своята рецепта за картофена яхния. Обичаме много да си похапваме у дома от тази така вкусна българска гозба и честичко я приготвям. Продуктите, които ще посоча като грамаж са ориентировъчни. Според вашия вкус и предпочитания можете да ги увеличите или намалите. А ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
1 домат
400 мл вода
олио
сол на вкус
1 чаена лъжичка магданоз ( пресен или сушен)
1 супена лъжица млян червен пипер
черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете на ситно лука. В тенджера налейте олио, така че да покрие леко дъното. Загрейте на слаб огън мазнината и изсипете лука. Покрийте с капак и задушавайте, докато лука поомекне.
Обелете, измийте и нарежете на едри кубчета картофите.
Изсипете ги при лука и отново похлупете с капак, за да се задушат и картофите.
Измийте и нарежете на ситно домата.
Когато картофите поомекнат, изсипете 1 супена лъжица червен пипер. Разбъркайте добре и добавете доматите.
Прибавете чубрицата, солта, черния пипер и магданоза и разбъркайте. Налейте студена вода ( около 400 мл), така че водата да покрие картофите.
Похлупете с капак и гответе на тих огън до готовност. Сервирайте яденето топло.
За любителите на лютивичкото препоръчвам в допълнение с яхнията пърлива чушка :))).
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
Супер е за постна гозба! Винаги си я приготвям точно така. ;)
ОтговорИзтриванеДнес изпробвах рецептата ти, чудесна е! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори! Надявам се, че ще се довериш и на други мои рецепти и ще споделиш резултата!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер! :)
Blagodarya ti!
ОтговорИзтриванеPolu4i se dobre,slojix 4ubrica na oko i malko kopur.Blagidarq i proruljavai v su6tiq dux.Pozdravi ot españa!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти !!!Радвам се ,че открих този блог мисля,че ще ми е много полезен.
ОтговорИзтриванеПоздравления за хубавия блог. Благодаря и за снимковия материал от полза е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за милите коментари! Радвам се, че съм полза на всички вас!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чакам резултата, кърка в момента, но мирише хубаво. Въпреки, че наближавам 55 и съм жена, съм зле с готвенето. Доскоро съпругът ми беше кулинар и готвеше фантастично. Преди 3 години почина и освен всичко лошо, се оказа, че мога да правя спагети, спагети, пържени картофи. Не съм мързелана, докато съпруга ми готвеше аз проектирах и дори не бях допусната в кухнята. Пробвах много неща, но сънът ми яде от уважение към мен. Надявам се, след като усещам миризмата, да ми помогнете с лесни и вкусни рецепти. :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте се спряли на моята рецепта. Надявам се резултатът да е отличен и да се хареса на вас и вашия син!
Поздрави и успех в кулинарията! :)))
Браво,поздравления!!! И аз пробвах рецептата,за сега още не е готова,но се надявам да стане "да си оближиш пръстите" :) Ще пробвам и от другите ти рецепти,има доста интересни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милия коментар!
ИзтриванеПоздрави! :)
Присъединявам се и аз към благодарностите!!! Сега съм оставила гозбичката на слаб огън, докато стане готова...мен не ме бива в готвенето...но откакто следвам точно онлайн рецептите от блога ...задобрявам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за точните описания и за снимките ;)
Поздрави!
Радвам се,че мога да ви помогна в кулинарните начинания!
ИзтриванеПоздрави! :)
Браво за чудесния блог! Прегледах го и има много интересни рецепти, които ще опитам! Днес правих картофената яхния, но с месо. Получи се много вкусно. Нямам търпение да пробвам и поне 10 от другите рецепти. :-))
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Зори
Благодаря за рецептата! Стана много вкусно и всички си сложихме допълнително.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и други рецепти!
Много се радвам на вкусния резултат, който се е получил! Ще се радвам да споделите резултатите и от други мои рецепти.
ИзтриванеПоздрави!
Благодря Надя! Благодаря за това, че си решила да споделиш уменията за приготвяне на вкусни ястия. Аз съм момче (малко над 60) и живея сам така,
ОтговорИзтриванече си готвя по такива рецепти (неволята учи) :)). Такава яхния готвеше дядо ми. Само като видях снимките и ми се дояде. Ще я пробвам във всички случаи.
Най-сърдечни поздрави!
Благодаря и аз за оказаното доверие, надявам се да се получи така както е във вашите спомени.
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен! :)))
Яхнията стана много вкусна, благодаря ти за тази хубава рецепта. Преди да изключа яхнията добавих малко брашно размито с вода за да стане по гъстичка яхнията :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рецептата ви е харесала. Аз също понякога слагам лъжица-две размито с малко вода брашно, но слагам само ако преценя, че има нужда, за да се сгъсти.
ИзтриванеПоздрави! :)
Прекрасна рецепта!Пробвала съм и други,но тази е номер едно!Благодаря,Надя,че споделяте с по-неопитните вашите знания.Много ни помагате!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Аз също благодаря за милия коментар.
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав! :)
super :P
ОтговорИзтриванеЗа 2-ри път готвя по Вашата рецепта и се получава фантастична!!! Благодаря Ви! Весето
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата Ви е харесала. Ще се радвам да опитате и други мои рецепти и да споделите резултата.
ИзтриванеСърдечен поздрав! :)
Браво,до тук добре.Изви ни ме за невежеството,но почти е готово.може ли да му сложа половин буркан телешко месо и после в тавата и във фурната леко да се запече
ОтговорИзтриване.
Хубавото на кулинарията е, че можете да проявите творчество и фантазия, така че давайте смело с телешкото и после ще се радвам да споделите резултата! :)
ИзтриванеПоздрави!
Стана страхотна яхния,моля публикувайте повече такива рецепти
ОтговорИзтриванеРазбира се, че ще публикувам, когато ми е възможно. Очаквам от Вас предложения какви рецепти желаете да публикувам.
ИзтриванеУспешен ден!
Здравейте и благодаря за чудесната семпла рецепта, точно това търсех :) Снимките са чудесно допълнение, ще си позволя една препоръка - смятам, че ще е полезно да добавите и информация за приблизителното време за готвене (+евентуално за приготовления преди това). За начинаещи като мен това си е доста важно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за препоръката, замислям отдавна да включа времето на приготвяне на ястията, но все забравям да го засичам :)))
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря!..Вече втори път я готвя вкъщи и всички я харесват.Лесно и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата, не съм ял толква вкусна яхния от много време.Аз само увеличих малко водата~~600мл
ОтговорИзтриванеЗдравей,Надя случайно да имаш някоя рецепта (свинско с картофи) .Ще можеш ли да я публикуваш.Аз съм този от публикацията на 30–01–14 НАЧИНАЕЩ....
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеСъжалявам, но на този етап нямам такава рецепта, тъй като аз самата не готвя такова ястие. Като съвет за свинското: първо го свари в отделен съд с вода, като трябва да отпениш или прецедиш бульона. Месото добави към картофите преди да ги залееш с водата ( използвай и бульона на месото). Успех!
Добра рецепта , аз добавих и брашно
ОтговорИзтриванеДа, аз също слагам лъжица-две брашно.Всичко зависи от вида на картофите и гъстотата, с която искате да бъде яхнията.
ИзтриванеПоздрави! :)
Здравейте Надя,
ОтговорИзтриванеаз готвя за първи път и то по вашата рецепта, немога да не ви направя комплимент. Ще се отбивам често.
Поздрави!
Класика от детството, благодаря! По нашия край добавяме към тази яхния естрагон (тарос),
ОтговорИзтриванеЗдравейте Надя :-) За втори път правя картофената яхния по вашата рецепта и става фантастична!Много се радвам,че намерих вашия сайт и за напред ще опитам още от страхотните ви рецепти!
ОтговорИзтриванеОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за милите коментари! Радвам се, че мога да ви помогна по този начин с кулинарните начинания!
ОтговорИзтриванеЗа първи път изпробвах вашата рецепта и се получи чудесна картофена яхния.Със сигурност няма и да е последния път, тъй като ястието се хареса от всички и бързо свърши.Благодаря :)
ОтговорИзтриванеЛюбимата ми яхния :) Благодаря ви за рецептата, точно , както от едно време :) Вкусно и лесно
ОтговорИзтриванеЧудесна манджа-:)
ОтговорИзтриванеСтрахотно описана рецепта!!! Поздравления! И страхотнна вкусотия... има точно БЪЛГАРСКИ вкус! <3 Благодаря!
ОтговорИзтриванеBlagodarq za raceptata! Vkusotiika :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, чудесна рецепта :)))!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, чудесна рецепта: )))!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеПо- хубава манджа не съм правила.Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите коментари! Искрено се радвам, че мога да бъда полезна!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Тази рецепта е традиционната българска рецепта за картофена яхния и е чудесно, че си я публикувала, за да може да достигне до повече хора! Искрено ти благодаря!!!
ОтговорИзтриванеП.С. Единствено чубрицата не е добавена към необходимите продукти, но после е спомената. Но това не е нещо фатално, важна е цялата рецепта, а тя е много добре представена и е изклячително много ме улесни!
Благодаря още веднъж!!!
Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеСупер! Хапнахме я с братовчедката - аз я направих! :)
ОтговорИзтриване