Необходими продукти:
36 бр. бишкоти
500 гр. заквасена сметана
600 мл. прясно мляко
200 гр. захар
60 гр. царевично нишесте ванилия
около 300 мл. ябълков сок ( за напояване на бишкотите)
10 бр. какаови бисквити ( тип Еверест или други меки бисквити)
Ще Ви е необходима още и квадратна форма с размери 24/24 см. както и найлоново домакинско фолио за облепване на формата.
Начин на приготвяне
В тенджерка сложете 500 мл. прясно мляко заедно със захарта да заврят. В дълбока купичка разтворете нишестето в 100 мл. хладко прясно мляко и го добавете с непрекъснато разбъркване към врящото мляко. Разбърквайте енергично до получаване на гъст крем. Отстранете от котлона и охладете крема, като от време на време го разбърквате.
Към вече охладения крем добавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенност.
Облепете с найлоново фолио дъното и страните на формата. Изсипете част от крема на дъното ( да се обазува тънък слой).
Наредете половината от бишкотите плътно една до друга, като предварително ги потапяте за много кратко в ябълковия сок.
Изсипете останалия крем върху бишкотите. Наредете отгоре плътно останалите бишкоти, като отново ги потапята в сока.
Ако има разстояние между бишкотите, може да го попълните с натрошени на ситно бисквити ( както направих и аз) и с помощта на малка лъжичка да ги сиропирате.
Към вече охладения крем добавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенност.
Облепете с найлоново фолио дъното и страните на формата. Изсипете част от крема на дъното ( да се обазува тънък слой).
Наредете половината от бишкотите плътно една до друга, като предварително ги потапяте за много кратко в ябълковия сок.
Изсипете останалия крем върху бишкотите. Наредете отгоре плътно останалите бишкоти, като отново ги потапята в сока.
Ако има разстояние между бишкотите, може да го попълните с натрошени на ситно бисквити ( както направих и аз) и с помощта на малка лъжичка да ги сиропирате.
Покрийте формата с фолио и я поставете в хладилник най - добре за цяла нощ. На следващия ден отстранете горното фолио и обърнете тортата в подходящ съд. Внимателно отстранете фолиото, с което е покрита тортата.
Поръсете обилно с натрошени на ситно какови бисквити.
Сервирайте добре охладена.
Тортата ще бъде оценена от любителите на сиропираните и леки десерти и е приятно допълнение към Вашето кафенце :)))
Чудесна тортичка Наде.Много ми хареса рецептата.Лека торта,вкусна и бърза за приготвяне.Де да можеше да я опитам :) :) :)
ОтговорИзтриванеИзпращам ти виртуално парченце от нея :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната идея! :) Имах вкъщи пудинг на д-р Йоткер и го използвах вместо царевично нишесте - може би затова кремът се получи малко по-течен, но тортата стана много вкусна! Наистина се прави много лесно и бързо, а резултатът е страхотен! Определено ще я правя и занапред! :)
ОтговорИзтриване