Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

сряда, 26 септември 2012 г.

ГРАХ - ЯХНИЯ






Тази рецепта ще е първата от поредицата Българска традиционна кухня, която все пак реших да открия в своя блог. Надявам се да бъда полезна на хилядите домакини, които желаят все пак на тяхната трапеза да присъства вкусна българска гозба. 


Необходими продукти за 4 порции:

400 гр грах ( аз използвам от замразените)
1 средно голяма глава лук
1 малък домат
олио
сол на вкус
1 супена лъжица смлян червен пипер
1 супена лъжица джоджен ( така нереченият по нашия край гьозум)
1-2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне:

Обелете, измийте и нарежете на ситно лука.


В средно голяма тенджера налейте олио, така че леко да покрие дъното. Загрейте мазнината на средна степен на вашия котлон.


Изсипете лука при олиото, разбъркайте и похлупете с капак да се задуши за около 5-10 минути. 


Измийте граха и го добавете към мазнината и вече поомекналият лук. Разбъркайте отново.


Задушете граха за около 10 минути. Измийте, обелете, нарежете на ситно домата и го добавете към граха.



Оставете на бавен огън яденето да се задушава, докато омекнат и доматите. След като грахът е добре омекнал добавете червения пипер, брашното,солта и джоджена. Разбъркайте добре.


Налейте 300 мл студена вода, разбъркайте добре и след като заври го оставете на бавен огън да поври още 15-20 минути.


Сервирайте яхнията топла.




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))







Препоръки:

Преди да сложите подправките и солта се уверете, че грахът е добре сварен ( омекнал).

19 коментара:

  1. zdravei Nadq iskam da ti kaja 4e tova e nai-gotiniq sait za gotvene.Otdavna si tursq takuv sait,kudeto da ima ilustracii i to4ni koli4estva na produktite i vodata ,koqto se slaga.Mnogo sum zhastliva ,4e ti otkrih saita.Jelaq ti mnogo zdrave i da publikuvash vse taka s kartinki:))

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за милите думи! :)Радвам се, че това което правя, все пак се оценя от хората, интересуващи се от кулинария. Още един път благодаря и се надявам рецептите, които приготвяте по моите указания да бъдат мноооого апетитни!

    Сърдечен поздрав! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Otivam da q probvam,sled tova 6te drasna moqt komentar.Pozdravi i uspex na bloga!8)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Количеството на брашното е 1-2 супени лъжици, в зависимост от това с каква гъстота предпочитате яхнията. Ще се радвам на коментар след като я приготвите и опитате.
    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. не мога да се ориентирам много добре , искам да попитам има ли раздел с постни рецепти ?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Петър! Имам раздел с безмесни ястия, но те не са напълно постни, тъй като в повечето рецепти са включени продукти като яйца, мляко и т.н. без месо. Но обмислям идеята да направя раздел с изцяло постни рецепти.
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря :)))) ще е готино ,ако има

    ОтговорИзтриване
  8. zdravei nadq, suvsem sluchaino namerih site-a ti i iskam da ti kaja 4e sum izkluchitelno priqtno iznenadana. sita e mnogo hubavo organiziran i fakta che vinagi slagash snimki stapka po stapka kak stava qstieto i obqsnqvash mnogo podrobno e neveroqten. S neturpenie sledq vsqka nova recepta. pojelavam ti uspeh! didi

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Добромира! Добре дошла в моя кулинарен блог. Радвам се, че ти допада и ако имаш въпроси относно рецептите съм насреща.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Харесвам. Но аз слагам и морков.

    ОтговорИзтриване
  11. ако се добавят шарена сол и черен пипер, дали би се получила рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Боби! Аз не бих сложила точно тези подправки, според мен не са подходящи за тази яхния. :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  12. По вкусен грах не бях яла.Великолепна си....:)))) Вели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вели! Ще се радвам да опитате и други мои рецепти!

      Сърдечен поздрав! :)))

      Изтриване
  13. Много вкусно хапване стана!!! Позволих си само да сменя джоджена с копър, тъй като го предпочитам за яхния с грах. Благодаря за хубавата рецепта и поздрави от Германия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Георги! Радвам се , че рецептата Ви е харесала. Никога не бих се сетила да сложа копър на яхнията, но след Вашия коментар може и да опитам :)))
      Поздрави! :)

      Изтриване
  14. Хооп :) и аз се присъединявам към Вас. Рецептата ме грабна и т.к. не ми идва отвътре какво се слага в ястието, много ме улесняват снимките с точните обяснения :) Сега я почвам и се надявам брашното да не стане на топченца. До после - ще пиша резултати. Аз единствено ще добавя вътре и късчета месо, че само зеленчук на масата ако е - ще се мръщи народа ;)

    ОтговорИзтриване
  15. За мен стана страхотно ястие. За мъжете има само 1 кусур- затова следващия път ще е с месо. Към рецептата в началото добавих 1морков заедно с лука. Горещо препоръчвам. И щом аз го сготвих, значи всеки може!!!;)

    ОтговорИзтриване