Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

вторник, 30 октомври 2012 г.

МЪРЗЕЛИВ ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ








Тази рецепта я прочетох в една много стара книжка за кулинарни рецепти и реших да я изпробвам. Подходяща е, когато имате много ябълки готови всеки момент да се развалят, а не желаете да ги изхвърлите на боклука. Икономична е от към продукти, а в същото време резултатът е много апетитен. 

Това е оригиналната рецепта:



А това е рецептата, по която аз приготвих сладкиша:

1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша грис


1 чаена чаша захар
6 големи ябълки 
3/4 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
краве масло за намазване на тавичката

1 чаена чаша = 240 мл

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното. Смесете го с гриса, захарта и бакпулвера. Размесете добре съставките.


Измийте, обелете и настържете на едро ябълките. Добавете канелата и разбъркайте добре.


Намажете с разтопеното масло дъното на тавичка ( 24-26 см). Изсипете половината от сухата смес и заравнете повърхността.


Изсипете половината от олиото, като се стараете то да покрие почти цялата суха повърхност.


Отгоре изсипете всички ябълки ( и орехи, ако ползвате) и загладете с лъжица.


Върху ябълките изсипете останалата суха смес, а върху нея олиото. Отново заравнете повърхността.


Печете щрудела в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 минути или докато щруделът се зачерви добре.



Оставете щруделът да изстине напълно преди да го нарежете на парчета.




Отгоре поръсете с пудра захар.




Докато се печеше във фурната се разнесе невероятен аромат на ябълки и канела, а получилият се десерт в съчетание с кафенце....мммм....просто неустоимо... :)))



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))






4 коментара:

  1. Ау, Наде, великолепно изглежда! Обожавам ябълкови десерти!
    Поздравления за реализацията :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, fedora, за милите думи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Заменете олиото с масло. Ще се получи прекрасен вкус и аромат!

    ОтговорИзтриване