Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

сряда, 12 септември 2012 г.

ГРИС - ХАЛВА






Отдавна ми се хапваше грис-халва, но тъй като само аз я обичам в къщи, а другите се мръщят, затова дълго време не я бях приготвяла. Все пак реших да си я направя и да ви кажа честно, това че я хапвах сама изобщо не ми попречи да я свърша за ден - два. И все пак за ценителите на този десерт предлагам моята дългогодишна изпитана и много сполучлива рецепта. 


Необходими продукти:

200 гр пшеничен грис
80-100 гр безсолно краве масло
280 гр захар
700 мл вода
1 чаена лъжичка канела


Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сложете да заврят водата, захарта и канелата.


Оставете да поврят около 2-3 минути и отстранете от котлона. В дълбок тиган ( уок) разтопете маслото.


Добавете на тънка струйка гриса, като разбърквате енергично с дървена лъжица или шпатула.


Образува се ронлива смес, която не бива да ви притеснява. Запържете гриса до златисто.


Запържения грис залейте с врящия сироп и разбъркайте сместа до хомогенност. Оставете да поври около 2-3 минути, като непрекъснато разбърквате. Сместа е започне да се отделя от съда.


Похлупете с капак за около 5-10 минути.


Още топла, прехвърлете грис-халвата в намазана с масло форма или огнеупорна тавичка и с помощта на лъжица заравнете повърхността.


Оставете грис-халвата да изстине напълно, покрийте съда с фолио и охладете за няколко часа в хладилник. Обърнете  грис-халвата в подходящ съд и поръсете обилно с пудра захар. 


Нарежете на парчета и сервирайте грис-халвата добре охладена.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))








6 коментара:

  1. Аз прибавям и стафиди и малко орехи, става много приятно.

    ОтговорИзтриване
  2. Az slagam 400 gris na 800-1 litur voda,za da mi stane po-plutna grista,mersi za podrobnata recepta.Imam vupros ako imash qstie s oriz za 10 porcii kolko oriz trqbva da se sloji,zhe ti blagodarq ako publikuvash nqkoq takava recepta naprimer pile s oriz:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      Благодаря,че споделения опит относно рецептата! Ще опитам и твоя вариант следващия път. А на въпроса относно колко ориз да сложиш за 10 порции не мога с точност да ти кажа ( приблизително около 4 чаени чаши). Спазвай правилото на 1 чаена чаша ориз да сложиш 3 чаени чаши вода. Дано съм била полезна :)))
      Поздрави!

      Изтриване
    2. zdravei Nade,moje li da publikuvash recepta za baklava ama da e nalojena a ne navita na rula:)Deni,

      Изтриване
    3. Здравей, Дени! Все още не съм правила такава баклава, но когато реша разбира се, че ще направя публикация.
      Поздрави! :)))

      Изтриване
    4. Благодаря, това е точно халвата от моето детство!

      Изтриване