Тази рецепта я прочетох в една много стара книжка за кулинарни рецепти и реших да я изпробвам. Подходяща е, когато имате много ябълки готови всеки момент да се развалят, а не желаете да ги изхвърлите на боклука. Икономична е от към продукти, а в същото време резултатът е много апетитен.
Това е оригиналната рецепта:
А това е рецептата, по която аз приготвих сладкиша:
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша грис
1 чаена чаша захар
6 големи ябълки
3/4 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
краве масло за намазване на тавичката
1 чаена чаша = 240 мл
В купа пресейте брашното. Смесете го с гриса, захарта и бакпулвера. Размесете добре съставките.
Измийте, обелете и настържете на едро ябълките. Добавете канелата и разбъркайте добре.
Намажете с разтопеното масло дъното на тавичка ( 24-26 см). Изсипете половината от сухата смес и заравнете повърхността.
Изсипете половината от олиото, като се стараете то да покрие почти цялата суха повърхност.
Отгоре изсипете всички ябълки ( и орехи, ако ползвате) и загладете с лъжица.
Върху ябълките изсипете останалата суха смес, а върху нея олиото. Отново заравнете повърхността.
Печете щрудела в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 минути или докато щруделът се зачерви добре.
Отгоре поръсете с пудра захар.
Докато се печеше във фурната се разнесе невероятен аромат на ябълки и канела, а получилият се десерт в съчетание с кафенце....мммм....просто неустоимо... :)))
Ау, Наде, великолепно изглежда! Обожавам ябълкови десерти!
ОтговорИзтриванеПоздравления за реализацията :)
Благодаря, fedora, за милите думи! :)
ОтговорИзтриванеЗаменете олиото с масло. Ще се получи прекрасен вкус и аромат!
ОтговорИзтриванеПриготвих го. Страхотен е! :)
ОтговорИзтриване