Реших да направя Тирамису по класическия начин с Маскарпоне, но в процеса на правене нещо се " издъних" и трябваше да изхвърля Маскарпонето заедно с още продукти. Ами така е, когато все искам да импровизирам с рецептите, но за мое щастие рядко ми се случва да изхвърлям на боклука. Добре, че все пак купих и една кутийка Рикота и не се отчаях, а направих много сполучлива импровизация с нея. Надявам се да ви допадне този така лек вариант на Тирамису.
Необходими продукти за 4 порции:
250 гр Рикота ( 1 кутия)
150 гр пълномаслено кисело мляко ( 3,6 %)
14 бр бишкоти
150 мл силно кафе еспресо
1 супена лъжица бадемов ликьор ( или друг ликьор по желание)
6 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица кристална захар
4-5 капки ванилова есенция
шоколад или какао за декорация
Начин на приготвяне:
Направете еспресото и го изсипете в дълбока, но широка чиния.
Добавете 1 супена лъжица кристална захар и ликьора. Разбъркайте добре, докато се стопи захарта.
Начупете на парчета половината бишкоти и ги разпределете на дъното на 4 чаши за крем.
С помощта на лъжичка сиропирайте с кафето бишкотите.
В дълбок съд, с помощта на миксер на най-висока степен, разбийте Рикотата, киселото мляко и пудрата захар. Добавете ванилията и разбийте до хомогенност. Изсипете половината от крема върху напоените с кафе бишкоти.
Отгоре поставете останалите начупени бишкоти и ги напоете с кафето.
Разпределете равномерно останалия крем върху бишкотите.
Поставете чашките с крема в хладилник за 2-3 часа, за да се охладят добре. Гарнирайте с настърган на едро шоколад или поръсете с какао на прах.
Получи се невероятно леко кремче, което препоръчвам на тези от вас, които предпочитат леките десерти.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Здравейте,
ОтговорИзтриванеТова е 4-тата рецепта, която изпробвах от блога Ви и трябва да кажа, че останах изключително приятно изненадана. По принцип не съм почитател на комбинации с крема сирене под каквато и да е форма, но това действително се оказа много лек и вкусен крем. Направих го 2 пъти за една седмица :)))
Поздрави!
Благодаря за сърдечния и мил отзив. Радвам се, че Ви е допаднала тази рецепта.
ИзтриванеПоздрави! :)))