Днес "Кулинарни изкушения от Надя" прави две години. На тази дата, преди две години, публикувах своята първа кулинарна рецепта. Много се вълнувах тогава, вълнувам се и днес...чувствам се все едно аз имам рожден ден :))). И както традицията повелява на рожден ден като на рожден ден ...с торта. Заложих на торта с бишкоти, маскарпоне, сметана и "пияни" череши. Черпя всички вас , виртуално, с парченце от тортата! :)))
Тук ще намерите рецепти за торти, кремове, сладкиши, питки, кифлички и...още нещо...
Кулинарни изкушения от Надя
петък, 28 март 2014 г.
вторник, 25 март 2014 г.
КАРТОФЕНИ ЛАДИЙКИ
Необходими продукти:
7 броя средно големи картофа
1 пакетче ( 125 гр) крема сирене
20 гр краве масло
копър ( на вкус)
чесън ( аз използвах пресен)
За картофеното пюре: 20 гр краве сирене и 15-20 гр краве масло
Начин на приготвяне:
Обелете и измийте картофите. Разделете всеки картоф на две половинки. Варете ги в подсолена вода докато омекнат, но да не са напълно сварени. Отцедете водата и оставете картофите да изстинат напълно. С помощта на малка лъжичка издълбайте средата на всяка половинка.
Поставете на дъното на картофите по едно малко парченце масло.
В купичка смесете крема сиренето, ситно нарязания копър и чесън и разбъркайте добре.
Шприцовайте от сместа във всеки един от издълбаните картофи. Ако ви се струва много гъста, може да добавите лъжица заквасена сметана. ( Аз лично ги направих без сметана).
Картофените изрезки (още горещи) намачкайте на пюре. Добавете натрошеното сирене и маслото и намачкайте, с преса за пюре или може да разбиете с пасатор, до хомогенност. С получената смес шприцовайте по борда на всеки картоф.
Ако сместа с крема сиренето не ви е достигнала, за да напълните всички картофи, то можете останалите да напълните с картофеното пюре.
Сложете картофите в тавичка, без мазнина. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато повърхността се зачерви добре.
Картофените ладийки може да се консумират както топли, така и студени.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))
понеделник, 24 март 2014 г.
РУЛО " КЛАСИК"
Необходими продукти:
5 броя средно големи яйца (на стайна температура)
9 супени лъжици брашно
9 супени лъжици захар
1 бакпулвер
300 гр шипков мармалад
Начин на приготвяне:
В купа разбийте с миксер, на най-висока степен, белтъците. Добавете лъжица по лъжица захарта, като продължавате да разбивате до образуване на сняг. Прибавете един по един и жълтъците и продължете да разбивате до хомогенност. Пресейте брашното и разбъркайте в него бакпулвера. Добавете лъжица по лъжица от брашното към яйчната смес, като разбърквате сместа внимателно с шпатула. Покрийте дъното на голяма правоъгълна тава ( аз използвам тази от фурната) с хартия за печене. Изсипете сместа върху хартията и внимателно заравнете повърхността. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, около 20 минути или докато повърхността порозовее.
Още топла навийте платката така както е с хартията на руло.
Покрийте с влажна кърпа и оставете така около 5 минути. Махнете кърпата, развийте рулото и внимателно отстранете хартията.
Развийте отново и с помощта на остър нож подравнете двата края на платката.
Намажете повърхността обилно с мармалада и навийте платката плътно на руло.
Готовото руло може да поръсите с пудра захар или да декорирате с шоколадова глазура, както направих аз.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))
събота, 8 март 2014 г.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
ЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ, СКЪПИ ДАМИ! ИСКАМ ДА ВИ ПОЖЕЛАЯ БЕЗБРОЙ УСМИВКИ, МНОГО ЩАСТИЕ, ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И ВИНАГИ ДА СТЕ ОБИЧАНИ ОТ ЧОВЕКА, КОГОТО ОБИЧАТЕ!
ВЕСЕЛ ПРАЗНИК! :)))
неделя, 2 март 2014 г.
СОЛЕНИ БИСКВИТКИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Необходими продукти за 6 броя:
1 яйце
2 супени лъжици овесени трици
1 супена лъжица пшенични трици
3 супени лъжици овесени ядки
1 супена лъжица нискомаслено кисело мляко
15-20 гр сирене
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
сол
мерудия
Начин на приготвяне:
В купа смесете овесените и пшеничните трици.
Добавете киселото мляко и яйцето и разбъркайте.
Добавете натрошеното сирене и овесените ядки и отново разбъркайте добре.
Прибавете содата, солта и мерудията и отново разбъркайте.
Поставете сладкарска хартия за печене на дъното на малка тавичка. С помощта на супена лъжица оформете 6 броя кръгове.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор, 15 минути или докато бисквитките се зачервят добре.
Готовите бисквитки консумирайте топли или студени, с напитка по ваше желание.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))
ПИЛЕ С КАРТОФИ В ГЮВЕЧ
Необходими продукти:
пилешко месо (по избор - филе или от бутче)
картофи
домати
грах
тиквички
млян червен пипер
сол
зехтин или олио
магданоз
чубрица
Не давам точни пропорции, тъй като те ще зависят от големината на гювеча. Оставям на вас да прецените какви количества на продуктите да използвате.
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете пилешкото на средни по големина късове. Измийте доматите и ги нарежете на големи парчета. Измийте, обелете и нарежете на големи парчета тиквичките. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на едро. Всичко това изсипете в гювеча. Добавете граха, сол на вкус, ситно нарязания магданоз, чубрицата и мазнината. Налейте вода в гювеча, така че почти да покрие всичко. Печете във фурна на 170 градуса, първоначално на отворен капак.
След като гювеча поври около 10-15 минути можете да покриете с капак и така до готовност. Аз лично предпочитам да бъде комбинация между печено и варено и затова в по-голямата част на готвенето не поставям капака.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))
събота, 1 март 2014 г.
МАКАРОНИ НА ФУРНА С КАРАМЕЛ
Обожавам макарони на фурна! И тъй като не обичам да смесвам сладко и солено, затова не добавям сирене в тях, както правят много хора. Всичко е въпрос на вкус и лично предпочитание. Днешната рецепта е за почитателите на макароните и карамеления вкус.
Необходими продукти:
300 грама макарони ( видът на макароните е по избор)
200 гр захар
1 литър прясно мляко
3-4 броя яйца
1 ванилия ( или 5-6 капки ванилова есенция)
за карамела: 200 гр захар
Начин на приготвяне:
На дъното на голяма тава изсипете захарта за карамела. Сложете тавата на котлона и разбърквайте непрекъснато докато захарта се карамелизира. Разпределете карамела равномерно по цялото дъно на тавата. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете постепенно млякото и разбъркайте добре. Изсипете внимателно сместа върху карамела. ( карамелът трябва да е леко стегнат).Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да достига половината на тавата. Печете на 160 градуса фурна, без да я загрявате предварително, до зачервяване. Макароните се сервират добре охладени и обърнати с карамела нагоре.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))
Абонамент за:
Публикации (Atom)