Необходими продукти за блатовете:
180 мл вряща вода
50 гр какао на прах
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
300 гр брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол
125 гр безсолно краве масло ( разтопено, но не напълно втечнено)
300 гр захар
3 броя средно големи яйца
200 гр кисело мляко
Необходими продукти за шоколадовия мус:
200 мл течна сладкарска сметана
200 гр млечен шоколад
Още необходими продукти:
около 150-200 мл студено прясно мляко ( за сиропиране на блатовете)
100-150 мл течна сладкарска сметана
80 гр шоколад (настърган на едро)
како за поръсване
Начин на приготвяне на блатовете:
В дълбока купа пресейте какаото.
На тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавете врящата вода.
Бъркайте до получаване на гладка шоколадова смес.
В дълбок съд, разбийте с миксер на най-висока степен маслото със захарта. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате, до хомогенност.
Прибавете на тънка струйка какаовата смес към яйчната и разбивайте до получаване на гладка шоколадова смес.
Пресейте брашното, солта и содата. Добавете половината брашно към какаовата смес и разбъркайте. Прибавете млякото и отново разбъркайте. Изсипете и останалото брашно. Разбъркайте до хомогенност.
Намазнете с олио дъното и стените на форма с откопчаващ се ринг ( 24 - 26 см). Поръсете с брашно дъното и стените на формата и изтупайте излишното.
Изсипете сместа във формата и печете на 180 градуса, в предварително загряла фурна. Печете около 50 минути или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Изпечения блат сложете върху решетка да се охлади.
Добре охладен, завийте блата в свежо домакинско фолио и го поставете в хладилник за 4-5 часа, а най-добре за цяла нощ.
Преди сглобяване на тортата, разрежете блата напречно на три, като за тази цел може да използвате голям остър нож.
Начин на приготвяне на шоколадовия мус:
В дълбок съд загрейте сметаната, като не бива да завира. Начупете шоколада на парчета и го изсипете при сметаната.
Разбъркайте до получаване на гладка шоколадова смес.
Отстранете от котлона, оставете да изстине напълно и прехвърлете сместа в дълбок съд. Покрийте съда със свежо фолио и приберете в хладилник най-малко за 2 часа. Аз ускорявам процеса на охлаждане, като прибирам сместа първо във фризера, а след това прехвърлям в хладилник.
Преди сглобяване на тортата, извадете от хладилника и разбийте с миксер на най-висока степен за кратко, до получаване на пухкав шоколадов крем.
Сглобяване на тортата:
При сглобяване на тортата може да използвате ринга от формата за печене. Поставете го в подходяща табла или чиния за торта и сложете първия блат на дъното.
Напоете блата с част от прясното мляко и изсипете върху него половината от крема.
Поставете втория блат, напоете го с част от млякото и сложете останалия крем. Отгоре завършете с третия блат, който също сиропирайте, но не твърде много. Отстранете внимателно ринга и замажете тортата ако ви е останал още от крема. Ако желаете да замажете цялата торта с шоколадов крем, ви препоръчвам да приготвите двойна доза.
За декорация на тортата, разбийте подсладена сладкарска сметана. Замажете цялата торта с нея и шприцовайте отгоре розички.
От млечния шоколад, с помощта на чаена лъжичка, направете шоколадови стърготини. С тях покрийте страните на тортата.
Поръсете отгоре с какао на прах и приберете тортата в хладилник за няколко часа.
Сервирайте тортата добре охладена.
Получи се торта със силно изразен шоколадов вкус, независимо от това, че тортата е бяла отвън. От вида на тортата спонтанно дойде и нейното име " ШОКОЛАДОВА СНЕЖАНКА". Тортата се хареса много на моите близки, за които я бях приготвила...е, оставиха и за мен парченце, за да опитам...и да направя снимка за вас.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Браво! Много подробно обяснение в стъпка по стъпка и чудесен резултат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката, fedora! Старая се максимално да бъда полезна:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравейте! Тортата изглежда чудесна. Но имам една сериозна питанка. Каква сметана използвате - подсладената, която е за разбиванe (Halta или Myday) или неподсладена животинска?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, за най-добър резултат използвайте сладкарска сметана с масленост 35% .
Изтриване