Плескавицата е традиционно сръбско и балканско ястие от мляно месо изпечено на скара, с характерен пикантен вкус. Обикновено каймата е смес от свинско и телешко месо, смесена с лют пипер, лук, кашкавал и много други подправки. В тази рецепта ще Ви покажа моя вариянт на плескавица, изцяло приготвена от свинско мляно месо и изпечена във фурната.
Необходими продукти за 2 порции:
500 гр. мляно свинско месо
1 средно голяма глава кромид лук
червен лют пипер на вкус
черен пипер на вкус
20 гр. кашкавал ( можете и да не слагате)
1/4 чаена лъжица чубрица
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете лука на ситно.
Нарежете кашкавала на дребни кубчета. В дълбок съд омесете мляното месо, лука, кашкавала. Добавете сол, лют червен пипер и черен пипер на вкус. Прибавете и чубрицата.
Омесете всички продукти много добре. От получената кайма оформете две големи кюфтета, които леко сплескайте.
Намазнете добре дъното на голяма тава и поставете плескавиците да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете докато плескавицата се зачерви много добре и от двете страни.
Сервирайте върху канапе от прясно нарязано зеле и резенчета лимон.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
Наде много вкусно ще да е.Не съм опитвала още плескавица ама като гледам снимките...ми се прияде.Много ми хареса рецептата и щом е и на фурна трябва да опитам плескавица задължително.Поздрави Наде и да пиеш една биричка с цацка заради мен :) :) :)
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам ти да я опиташ, Танче! У дома много се тачи плескавичката, дали на скара или на фурна...получава се много апетитно! Поздрави! :)))
ОтговорИзтриване