събота, 11 август 2012 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА С ВАНИЛОВ КРЕМ И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА







Необходими продукти:

36 бр. бишкоти
500 гр. заквасена сметана
600 мл. прясно мляко
200 гр. захар
60 гр. царевично нишесте ванилия
около 300 мл. ябълков сок ( за напояване на бишкотите)
10 бр. какаови бисквити ( тип Еверест или други меки бисквити)
Ще Ви е необходима още и квадратна форма с размери 24/24 см. както и найлоново домакинско фолио за облепване на формата.

Начин на приготвяне

В тенджерка сложете 500 мл. прясно мляко заедно със захарта да заврят. В дълбока купичка разтворете нишестето в 100 мл. хладко прясно мляко и го добавете с непрекъснато разбъркване към врящото мляко. Разбърквайте енергично до получаване на гъст крем. Отстранете от котлона и охладете крема, като от време на време го разбърквате.


Към вече охладения крем добавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенност.


 Облепете с найлоново фолио дъното и страните на формата. Изсипете част от крема на дъното ( да се обазува тънък слой).


Наредете половината от бишкотите плътно една до друга, като предварително ги потапяте за много кратко в ябълковия сок.


Изсипете останалия крем върху бишкотите. Наредете отгоре плътно останалите бишкоти, като отново ги потапята в сока.


 Ако има разстояние между бишкотите, може да го попълните с натрошени на ситно бисквити ( както направих и аз) и с помощта на малка лъжичка да ги сиропирате.

Покрийте формата с фолио и я поставете в хладилник най - добре за цяла нощ. На следващия ден отстранете горното фолио и обърнете тортата в подходящ съд. Внимателно отстранете фолиото, с което е покрита тортата.
 
 
 
 
Поръсете обилно с натрошени на ситно какови бисквити.

 Сервирайте добре охладена.



Тортата ще бъде оценена от любителите на сиропираните и леки десерти и е приятно допълнение към Вашето кафенце :)))


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))










3 коментара:

  1. Чудесна тортичка Наде.Много ми хареса рецептата.Лека торта,вкусна и бърза за приготвяне.Де да можеше да я опитам :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изпращам ти виртуално парченце от нея :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за чудесната идея! :) Имах вкъщи пудинг на д-р Йоткер и го използвах вместо царевично нишесте - може би затова кремът се получи малко по-течен, но тортата стана много вкусна! Наистина се прави много лесно и бързо, а резултатът е страхотен! Определено ще я правя и занапред! :)

    ОтговорИзтриване