Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

четвъртък, 29 март 2012 г.

ТОЧЕНА ПИТА С МАСЛО И СИРЕНЕ




Необходими продукти:

125 гр. масло
300 гр. сирене
1 кубче мая
1 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол
500 мл. топла вода
150 мл. олио
около 1, 3 кг. брашно
За заливката: 1 яйце и 1 суп. лъж. зехтин или олио

Начин на приготвяне:

В купичка разбъркваме маята, захарта, солта, 100 мл. топла вода и брашно, да стане на каша с гъстотата на боза. Оставаме на топло да втаса. В голяма купа пресяваме брашното ( съветвам ви първо да сложите около 1 кг. брашно, а след това да прибавяте колкото е необходимо). Към него прибавяме кашата, която е удвоила обема си, 500 мл. топла вода и 150 мл. олио. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да удвои обема си. След като е втасало тестото, премесваме го и го разделяме на 4 или 5 топки. Всяка топка се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см. и с размери 30/20 см. Нареждаме първата кора и я мажем с част от предварително разтопеното масло обилно. Поръсваме обилно с натрошено сирене и поставяме отгоре следващата разточена кора. Пак мажем с масло и поръсваме със сирене и така до последната кора. Най горната кора се маже само с масло, без да се поръсва със сирене. Така наредените една върху друга 4 или 5 кори се навиват на руло. Рулото се реже на 15 парчета и всяко парче се нарежда обърнато в предварително намаслена тава. ( виж приложената снимка)


Оставя се да втаса на топло. След като втаса се залива със следната заливка: 1 яйце, 1 суп. лъж. зехтин или олио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 - 220 градуса до зачервяване.




ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))




















Няма коментари:

Публикуване на коментар