Необходими продукти:
4 броя средно големи яйца ( на стайна температура)
200 гр. захар
160 гр. брашно ( пресято)
1 пак. бакпулвер
200 - 300 гр. череши
Начин на приготвяне:
Измийте черешите, отделете няколко броя за декорация. Останалите разделете на две, като отстраните костилките.
В дълбока купа разбийте с миксер яйцата.
Добавете постепенно захарта като продължавате да разбивате, до получаване на бледожълта пухкава смес.
Пресейте предварително брашното и бакпулвера и ги размесете добре. Добавете брашното към яйчната смес на два пъти, като разбърквате внимателно със сладкарска шпатула.
Покрийте с хартия за печене дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 24 см). Изсипете 2/3 от сместа върху хартията за печене.
Разпределете черешите равномерно върху сместа.
Внимателно изсипете върху черешите останала смес. Не е необходимо да подравнявате сместа.
Печете питата в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45-50 минути или докато забодена клечка в средата излезе суха. Изпечената пита оставете във формата да се охлади за 10 минути, като с остър нож първо я отлепете от страните на ринга. Внимателно премахнете ринга и обърнете питата върху решетка за изстине напълно.
Отстранете хартията за печене.
Поръсете с пудра захар и украсете с отделените цели череши.
Сервирайте с топка ванилов сладолед.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Препоръки:
1. Поръсете питата с пудра захар само ако е напълно охладена или преди сервиране.
2. Вместо сладолед може да сервирате питата с прясно разбита сладкарска сметана.
Ай че вкусноооо:) :) :)
ОтговорИзтриване