Необходими продукти:
1 бурканче сладко от праскови ( 300 гр.)
125 гр. краве масло
100 гр. пудра захар
300 гр.брашно
1 жълтък + 1 жълтък за намазване
3 супени лъжици ледено студена вода
3-4 меки бисквити
Начин на приготвяне:
В дълбока купа пресейте брашното и пудрата захар. Добавете нарязаното на парченца студено масло.
Разбъркайте с ръка маслото, брашното и захарта, да стане на трохи.
Добавете жълтъка и водата. Оформете меко тесто.
Готовото тесто увийте в домакинско найлоново фолио и оставете в хладилника за 1-2 часа да стегне. Пригответе форма за пай с размери 26 см. ( може и с по - малки размери) и я намажете с мазнина.
Извадете тестото от хладилника. Разделете го на две части, като едната отново я приберете в хладилника. Другата част разточете с размер 28 см.и я поставете във формата. Ако не я точите, можете с пръсти да разпределите равномерно тестото по дъното и страните на формата. Приберете формата с оформеното тесто за около половин час в хладилник, за да стегне. След това я извадете и натрошете на ситно бисквитите. Изсипете ги върху тестото.
Върху бисквитите изсипете сладкото, като го разпределите равномерно навсякъде.
Извадете от хладилника останалото тесто и го разточете върху намазнена повърхост. Изрежете лентички широки около 1 см. и ги оформете както е показано на снимките:
Разбъркайте жълтъка и го нанесете върху лентичките и краищата на пая. Използвайте за тази цел сладкарска четка.
Печете в предварително загрята на 190-200 градуса фурна ( 374-392 F ), около 30 минути. Паят трябва да се зачерви добре. Опеченият пай се прехвърля още топъл върху решетка, за да изстине. Изстинал се поръсва с пудра захар.
Получи се невероятен пай с вкус на праскови и маслено тесто. В допълнение с кафенце е направо божествен!!!
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Препоръки:
1. Тестото може да направите и в кухненски блендер ( по-лесно е).
2. Когато замесвате тестото работете със студени яйца и ледено студена вода. Месете тестото на хладно. Може да направите така както правя аз : Купата, в която омесвам тестото я поставям в по-широк съд, в който наливам ледено студена вода и поставям бучки лед.
3. При работа с маслено тесто работете максимално бързо, защото тестото се отпуска от топлината и започва да лепне. Ако това стане го сложете отново в хладилник за да стегне и тогава продължете работата с него.
Изглежда чудесно, благодаря Ви за тайната на това вълшебство :) ще следя творенията Ви с интерес :)
ОтговорИзтриване