вторник, 30 октомври 2012 г.

ГЮВЕЧЕ " ФАНТАЗИЯ"






Обичам да приготвям ястия в гювече, семейството ми също много обича, затова изпробвам всякакви варианти и повярвайте ми винаги се получава вкусно! :))) Гювечето е много бърз вариант за приготвяне на вечеря, особено след дълъг и изтощителен работен ден, а също така е и добър вариант да употребите излишни продукти в хладилника :))) Днес ви  представям поредната си импровизация с гювече ... това, което имаше в хладилника...но пък се получи мноооооооооого вкусно, достойно заместващо всякакво сложно кулинарно ястие! Уверете се сами!

Необходими продукти за 2 порции:

2 големи сварени картофа
1 голям домат
150 гр бяло саламурено сирене
2 яйца
колбас по желание ( аз използвах шпеков салам)
10-20 гр краве масло
маслини
пърливи чушлета ( по желание)

Начин на приготвяне:

Обелете сварените картофи и ги нарежете на едри парчета. Поставете ги на дъното на 2 гювечета.


Нарежете маслото на малки парчета и ги разпределете върху картофите.


Нарежете колбаса на парчета и също ги сложете върху картофите.


Нарежете сиренето на едри кубчета. Поставете го върху колбаса.


Измийте и нарежете доматите на едро. Изсипете ги върху сиренето.


Налейте по 5 супени лъжици вода. Чукнете най-отгоре по едно яйце във всяко от гювечетата.


Поръсете с чубрица и червен пипер. Добавете пърлива чушка по желание. Добавете и маслини.



Похлупете гювечето с капаче и го сложете в микровълновата фурна за 4-5 минути или до готовност на яйцето.




Ако не желаете да използвате микровълновата фурна, то може да запечете гювечето и във фурната на вашата готварска печка  на 200 градуса, около 10-15 минути.



ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
























МЪРЗЕЛИВ ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ








Тази рецепта я прочетох в една много стара книжка за кулинарни рецепти и реших да я изпробвам. Подходяща е, когато имате много ябълки готови всеки момент да се развалят, а не желаете да ги изхвърлите на боклука. Икономична е от към продукти, а в същото време резултатът е много апетитен. 

Това е оригиналната рецепта:



А това е рецептата, по която аз приготвих сладкиша:

1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша грис


1 чаена чаша захар
6 големи ябълки 
3/4 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
краве масло за намазване на тавичката

1 чаена чаша = 240 мл

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното. Смесете го с гриса, захарта и бакпулвера. Размесете добре съставките.


Измийте, обелете и настържете на едро ябълките. Добавете канелата и разбъркайте добре.


Намажете с разтопеното масло дъното на тавичка ( 24-26 см). Изсипете половината от сухата смес и заравнете повърхността.


Изсипете половината от олиото, като се стараете то да покрие почти цялата суха повърхност.


Отгоре изсипете всички ябълки ( и орехи, ако ползвате) и загладете с лъжица.


Върху ябълките изсипете останалата суха смес, а върху нея олиото. Отново заравнете повърхността.


Печете щрудела в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 минути или докато щруделът се зачерви добре.



Оставете щруделът да изстине напълно преди да го нарежете на парчета.




Отгоре поръсете с пудра захар.




Докато се печеше във фурната се разнесе невероятен аромат на ябълки и канела, а получилият се десерт в съчетание с кафенце....мммм....просто неустоимо... :)))



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))






понеделник, 29 октомври 2012 г.

САЛАТА С БРОКОЛИ, КАРТОФИ И ОЩЕ НЕЩО







Необходими продукти:

5 средно големи картофа
3 малки моркова
50 гр замразен грах
5-6 броя мариновани краставички
150-200 гр броколи
250 гр майонеза
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:


Сварете картофите. Обелете ги и ги нарежете на едри кубчета. 


Сварете морковите и ги нарежете на дребни кубчета.


 Сварете граха.


 Накъсайте броколите на дребни розички и ги сварете в подсолена вода.


 Нарежете маринованите краставички на дребни кубчета и ги отцедете добре. 


Смесете всички зеленчуци в дълбока купа и добавете майонезата. 


Ако е необходимо добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте внимателно и поставете салатата в хладилник да се охлади.



Сервирайте добре охладена, като декорирате с броколи.




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))


















ЛЮБИМАТА МИ КАРТОФЕНА ЯХНИЯ






Днес ще споделя в рубриката " Българска традиционна кухня" своята рецепта за картофена яхния. Обичаме много да си похапваме у дома от тази така вкусна българска гозба и честичко я приготвям. Продуктите, които ще посоча като грамаж са ориентировъчни. Според вашия вкус и предпочитания можете да ги увеличите или намалите. А ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 кг картофи
1 глава кромид лук
1 домат
400 мл вода
олио
сол на вкус
1 чаена лъжичка магданоз ( пресен или сушен)
1 супена лъжица млян червен пипер
черен пипер по желание


Начин на приготвяне:

Обелете, измийте и нарежете на ситно лука. В тенджера налейте олио, така че да покрие леко дъното. Загрейте на слаб огън мазнината и изсипете лука. Покрийте с капак и задушавайте, докато лука поомекне.


Обелете, измийте и нарежете на едри кубчета картофите.


Изсипете ги при лука и отново похлупете с капак, за да се задушат и картофите.


Измийте и нарежете на ситно домата.


Когато картофите поомекнат, изсипете 1 супена лъжица червен пипер. Разбъркайте добре и добавете доматите.


Прибавете чубрицата, солта, черния пипер и магданоза и разбъркайте. Налейте студена вода ( около 400 мл), така че водата да покрие картофите.



Похлупете с капак и гответе на тих огън до готовност. Сервирайте яденето топло.




За любителите на лютивичкото препоръчвам в допълнение с яхнията пърлива чушка :))).




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))