сряда, 25 декември 2013 г.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА!







ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА МОЯ КУЛИНАРЕН БЛОГ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ МАГИЯТА НА КОЛЕДНАТА НОЩ ДА ПРЕВЪРНЕ ВСЕКИ ЕДИН ДЕН ОТ НОВАТА ГОДИНА ВЪВ ВЪЛШЕБНА ПРИКАЗКА И ВСЯКА ВАША МЕЧТА ДА СЕ СБЪДНЕ! :)))








неделя, 22 декември 2013 г.

САРАЛИИ





Необходими продукти:

1/2 пакет кори за баница
1 чаена чаша едро счукани орехи
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка канела
50 гр масло

За сиропа:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

За навиване на корите ще ви е необходима дълга пръчица, например дървена пръчка за шишче.


Начин на приготвяне:

Развийте корите и с помощта на остър нож разрежете всяка кора на три.



Счукайте или смелете в блендер орехите ( на едро). Добавете канелата и захарта и разбъркате. 


Разтопете маслото. Намажете всяка от корите с масло. Поръсете половината от кората с 2 супени лъжици от орехите.


 Поставете пръчицата в единия край на кората и навийте плътно на руло около нея. 


С помощта на пръчицата набръчкайте рулцето, така че да придобие вид на саралия и издърпайте пръчката.


Подредете саралиите на разстояние една от друга, в намазана с олио тава. Намажете повърхността им с масло ( олио) и печете на 170 градуса фурна да зачервяване.


За сиропа: В тенджерка кипнете водата със захарта и варете на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа.
Залейте изстиналите саралии с готовия и още горещ сироп. Оставете да престоят най-малко 6-8 часа, за да може сиропът добре да попие и саралийките да омекнат добре.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


Можете за плънка да използвате и парченца локум.









понеделник, 2 декември 2013 г.

КАРАМЕЛЕНО - ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ





Това е рецепта на един от любимите на мен и моето семейство десерти, който силно препоръчвам на ценителите на крем-карамела.

Необходими продукти:

1 л прясно мляко
240 гр захар
5-6 бр яйца
19-20 бр мини кроасани с шоколад
200 гр захар ( за карамела)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. 


Добавете прясното мляко и разбийте добре.


В средата на голяма кръгла тава ( 30 - 32 см) изсипете 200 гр захар и я карамелизирайте.


Отстранете тавата от котлона и разнесете карамела равномерно по дъното. Наредете плътно кроасаните, като ги притискате към карамела.


Внимателно изсипете върху кроасаните млечно-яйчната смес.


Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да стига до половината на тавата, в която печете десерта.


Печете на 160 градуса ( да не е предварително загряла фурната), около 2 часа, или до леко зачервяване на горния слой.


Извадете от фурната, охладете и поставете тавата в хладилник за около 6 часа. Преди да обърнете сладкиша, първо отлепете страните от стените на тавата с помощта на нож.


Поставете с дъното на горе дълбока тавичка, в която ще обърнете сладкиша ( аз използвам за тази цел огнеупорна тавичка с размерите на тавата за печене).


Внимателно обърнете сладкиша и отстранете тавата за печене.


Сервирайте десерта добре охладен.



ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))





сряда, 27 ноември 2013 г.

ЧИЙЗ КЕЙК С БОРОВИНКИ





Необходими продукти:

200 гр заквасена сметана
350 гр безсолна извара
200 гр захар
2 средно големи яйца
210 гр меки какаови бисквити ( тип "Еверест")
50 гр краве масло
сладко от боровинки

Начин на приготвяне:

В блендер смелете на ситно бисквитите и ги изсипете на дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 26 см). Разтопете маслото и го изсипете равномерно върху смлените бисквити. Размесете добре бисквитите и маслото. Равномерно притиснете бисквитената смес към дъното и около 1 см от стените на формата. Пасирайте изварата до гладка смес. Добавете към нея сметаната, яйцата и захарта. Разбийте с миксер до пълното разтваряне на захарта. Изсипете сместа върху бисквитения пласт. Печете на 170 градуса до леко зачервяване на краищата, около 20 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади.


 Поставете чийз кейка в хладилник за 4-6 часа. Сервирайте добре охладен. Непосредствено преди сервиране, залейте със сладко от боровинки.



ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))







вторник, 24 септември 2013 г.


ФУТО МАКИ СЪС СКАРИДИ, СЬОМГА И АВОКАДО



       Мина доста време от последната ми публикация, а наскоро получих нов фотоапарат и реших да се запиша отново с една рецепта, която приготвих тези дни. С тази рецепта за суши не претендирам, че съм майстор на сушито, а напротив, това беше първия ми опит в неговото приготвяне и реших да споделя с Вас резултата. Надявам се да ви хареса рецептата, която изобщо не е трудна за изпълнение, стига да имате всичко необходимо за приготвянето на суши.


Необходими продукти:

4 бр нори за суши
2 чаени чаши ориз за суши
150 гр пушена сьомга
6-7 бр скариди ( бланширани)
1/2 малко авокадо
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 супена лъжица оцет за суши ( оризов оцет)
уасаби
джинджифил

Ще са ви необходими още:

бамбукова рогозка за суши
дълбок дървен съд ( аз нямах и използвах пластмасова голяма купа), за разбъркване на ориза
дървена шпатула
купичка с вода ( за топене на ръцете, тъй като оризът лепне)
остър нож ( за нарязване на сушито)
дъска за рязане

Начин на приготвяне:

Сварете ориза според указанията на опаковката. Спазвайте точно инструкциите.
Оризът, който аз купих, приготвих по следния начин: Оризът се измива 3-4 пъти със студена вода, като се стриват зърната с пръсти. След това сложете 2 ч. чаши ориз в съд с плътно затварящ се капак , добавете 2 ч. чаши вода и оставете ориза да постои поне 25 минути. Поставете съда на котлона, кипнете водата и оставете на по-слаб огън още 10-15 минути с плътно затворен капак. Изключете котлона и оставете ориза да се задуши за още 15 минути. Готовия ориз изсипете в дървената или пластмасова купа ( но в никакъв случай в метален съд). В купичка разбъркайте оцета, захарта и солта и изсипете върху ориза. Разбъркайте внимателно с дървена шпатула. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още сол. Оставете ориза да изстине преди да започнете с приготвянето на сушито. Може да му повеете с ветрило, за да изстине по-бързо и равномерно :))) 


Докато чакате да изстине ориза, започнете с подготовката на останалите продукти. В дълбок съд с подсолена вода, кипнете за 2-3 минути скаридите. Отцедете ги и ги обелете. Нарежете ги на парченца.


Сьомгата нарежете на лентички ( аз не успях, тъй като беше много крехка и се късаше, затова я накъсах с ръцете на парчета). 


Измийте, обелете и нарежете на тънки ивички краставицата.


 Измийте и разполовете авокадото. Обелете го и го нарежете на тънки ивици.



Оформяне на сушито:

Върху дъската за рязане поставете бамбуковата рогозка. 


Върху нея сложете една кора нори с гладката страна навън ( върху по-грапавата ще нареждате плънката).


Поставете ориза върху кората ( около 110 гр ориз) и с пръсти разпределете равномерно, като притискате.


В единия край върху ориза разпределете един ред сьомга и един ред авокадо.


А на друга кора разпределете един ред скариди и един ред краставици.


Моето подреждане на ориза не е от най-правилните ( имайки в предвид, че все пак се уча), оризът трябва да е разпределен равномерно до всички краища, с изключение на края срещу който ще се навива ( там оставете около 1.5 см свободно без плънка). 
Започнете да навивате от страната, която е с плънка, като си помагате с рогозката и притискате леко отгоре.


За разрязването използвайте много остър нож, като го потапяте във вода.


Започнете разрязването от средата. Разполовено ролце разделете на още две и така докато получите осем еднакви по възможност парчета.


Получените парчета оформете в подходящ съд за суши и поднесете с уасаби, джинджифил и соев сос. Аз лично не харесвам нито уасабито нито джинджифила и затова ги пропуснах :)))

Това е резултатът ФУТО МАКИ СЪС СЬОМГА И АВОКАДО:


А това е ФУТО МАКИ СЪС СКАРИДИ И КРАСТАВИЦА:


ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))