понеделник, 2 декември 2013 г.

КАРАМЕЛЕНО - ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ





Това е рецепта на един от любимите на мен и моето семейство десерти, който силно препоръчвам на ценителите на крем-карамела.

Необходими продукти:

1 л прясно мляко
240 гр захар
5-6 бр яйца
19-20 бр мини кроасани с шоколад
200 гр захар ( за карамела)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. 


Добавете прясното мляко и разбийте добре.


В средата на голяма кръгла тава ( 30 - 32 см) изсипете 200 гр захар и я карамелизирайте.


Отстранете тавата от котлона и разнесете карамела равномерно по дъното. Наредете плътно кроасаните, като ги притискате към карамела.


Внимателно изсипете върху кроасаните млечно-яйчната смес.


Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да стига до половината на тавата, в която печете десерта.


Печете на 160 градуса ( да не е предварително загряла фурната), около 2 часа, или до леко зачервяване на горния слой.


Извадете от фурната, охладете и поставете тавата в хладилник за около 6 часа. Преди да обърнете сладкиша, първо отлепете страните от стените на тавата с помощта на нож.


Поставете с дъното на горе дълбока тавичка, в която ще обърнете сладкиша ( аз използвам за тази цел огнеупорна тавичка с размерите на тавата за печене).


Внимателно обърнете сладкиша и отстранете тавата за печене.


Сервирайте десерта добре охладен.



ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))





Няма коментари:

Публикуване на коментар