Това е рецепта на един от любимите на мен и моето семейство десерти, който силно препоръчвам на ценителите на крем-карамела.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
240 гр захар
5-6 бр яйца
19-20 бр мини кроасани с шоколад
200 гр захар ( за карамела)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете прясното мляко и разбийте добре.
В средата на голяма кръгла тава ( 30 - 32 см) изсипете 200 гр захар и я карамелизирайте.
Отстранете тавата от котлона и разнесете карамела равномерно по дъното. Наредете плътно кроасаните, като ги притискате към карамела.
Внимателно изсипете върху кроасаните млечно-яйчната смес.
Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да стига до половината на тавата, в която печете десерта.
Печете на 160 градуса ( да не е предварително загряла фурната), около 2 часа, или до леко зачервяване на горния слой.
Извадете от фурната, охладете и поставете тавата в хладилник за около 6 часа. Преди да обърнете сладкиша, първо отлепете страните от стените на тавата с помощта на нож.
Поставете с дъното на горе дълбока тавичка, в която ще обърнете сладкиша ( аз използвам за тази цел огнеупорна тавичка с размерите на тавата за печене).
Внимателно обърнете сладкиша и отстранете тавата за печене.
Сервирайте десерта добре охладен.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))
Няма коментари:
Публикуване на коментар