неделя, 22 декември 2013 г.

САРАЛИИ





Необходими продукти:

1/2 пакет кори за баница
1 чаена чаша едро счукани орехи
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка канела
50 гр масло

За сиропа:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

За навиване на корите ще ви е необходима дълга пръчица, например дървена пръчка за шишче.


Начин на приготвяне:

Развийте корите и с помощта на остър нож разрежете всяка кора на три.



Счукайте или смелете в блендер орехите ( на едро). Добавете канелата и захарта и разбъркате. 


Разтопете маслото. Намажете всяка от корите с масло. Поръсете половината от кората с 2 супени лъжици от орехите.


 Поставете пръчицата в единия край на кората и навийте плътно на руло около нея. 


С помощта на пръчицата набръчкайте рулцето, така че да придобие вид на саралия и издърпайте пръчката.


Подредете саралиите на разстояние една от друга, в намазана с олио тава. Намажете повърхността им с масло ( олио) и печете на 170 градуса фурна да зачервяване.


За сиропа: В тенджерка кипнете водата със захарта и варете на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа.
Залейте изстиналите саралии с готовия и още горещ сироп. Оставете да престоят най-малко 6-8 часа, за да може сиропът добре да попие и саралийките да омекнат добре.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


Можете за плънка да използвате и парченца локум.









2 коментара:

  1. Благодаря за чудесната рецепта и подробното описание.Пожелавам ви светли празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Рая, за милия коментар! Весели празници и на Вас! :)

    ОтговорИзтриване