Необходими продукти за масленото тесто:
250 гр. брашно
1 яйце
6 супени лъжици олио
2 супени лъжици хладка вода
1/2 чаена лъжица суха мащерка
1/2 чаена лъжица сух магданоз или пресен ситно нарязан
3 щипки сол
Необходими продукти за плънката:
2 средно големи тиквички
3 средно големи картофа
4-5 стръка пресен лук ( нарязан на ситно)
60-70 гр. бяло саламурено сирене ( да е твърдо)
2 яйца
150 мл. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на основата от маслено тесто:
Пресейте в дълбока купа брашното. Добавете солта, мащерката и магданоза. Разбъркайте добре.
Направете кладенче в брашното и изсипете в него предварително разбитите яйца, олиото и водата.
Замесете гладко тесто върху набрашнена повърхност. Завийте тестото с найлоново домакинско фолио и го оставете да отпочине, докато приготвите плънката.
Начин на приготвяне на плънката:
Обелете тиквичките. Нарежете ги на колелца и ги сложете във вряща подсолена вода около 10 минути, да поомекнат леко.
Обелете картофите и цели ги сложете във вряща подсолена вода да омекнат. Не трябва да бъдат напълно сварени!
Нарежете ги на шайби.
Нарежете лука на ситно.
Настържете сиренето на едро.
Включете фурната на 200 градуса и поставете една тава, която да е по-голяма от формата за пай, да се загрее.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънък слой. Разпределете го във форма за пай ( 26 см.).
Разпределете по цялата основа половината от сиренето. Върху него наредете по-голямата част от тиквичките. Наръсете с част от лука.
Отново наръсете останалото сирене. Върху него наредете тиквичките и картофите.
Поръсете с черен пипер на вкус. Наръсете останалия лук.
В дълбока купичка разбийте яйцата. Загрейте млякото и го прибавете на тънка струйка към яйцата, като разбърквате енергично.
Поставете формата в горещата тава и внимателно изсипете върху зеленчуците яйчната смес.
Печете киша на 200 градуса 10 минути. След това намалете фурната на 180 градуса и печете около 45 минути, докато кишът се зачерви.
Извадете киша от формата и го оставете да изстине върху решетка.
Сервирайте киша още докато е топъл с млечен сос ( разбито българско кисело мляко, сол и пресован чесън).
Изглежда и звучи много вкусно :) Ще пробвам да го направя.
ОтговорИзтриванеМного ми харесва как снимаш всяка стъпка от преготвянето на нещата които правиш. Браво за търпението :)))
Благодаря за милите думи! Радвам се, че Ви допада моя начин на представяне на рецептите! Поздрави! :)
ОтговорИзтриване