Необходими продукти за блатовете:
3 яйца
250 гр брашно
120 гр краве масло ( на стайна температура)
300 гр кристална захар
3 супени лъжици какао на прах
240 мл прясно мляко
1 пакетче бакпулвер ( 10 гр)
Необходими продукти за крема:
400 гр безсолна извара
200 мл течна сметана
100 гр кристална захар
2 банана
Необходими продукти за шоколадовия ганаш:
100 мл течна сметана
160 гр млечен шоколад ( начупен на малки парчета)
1 малка бучка краве масло ( 15-20 гр)
Още продукти:
2 банана нарязани на тънки колелца
150 мл течна сметана ( за украса)
около 150-200 мл прясно мляко ( за напояване на блатовете)
Начин на приготвяне на блатовете:
В дълбока купа разбийте с помощта на миксер маслото. Добавете част от захарта и продължете за разбивате.
Добавете едно по едно яйцата и разбийте добре. Добавете и останалата захар.
Прибавете част от прясното мляко и продължете да разбивате.
Пресейте брашното и какаото и ги смесете.
Добавете половината от брашното и какаото към яйчната смес. Разбийте добре.
Добавете останалото прясно мляко и след това останалото брашно и какао. Разбийте до хомогенност. Най-накрая добавете и бакпулвера. Разбъркайте сместта много добре.
Застелете със сладкарска хартия за печене дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 25 или 26 см). Изсипете равномерно сместа.
Печете в предварително загрята на 170 градуса ( 338 F) фурна, около 45-50 минути или докато забодена клечка извадите суха.
Извадете топлия блат и с помощта на остър нож го отлепете от стените на формата.
Внимателно отстранете ринга и прехвърлете блата върху решетка да изстине.
Изстиналия блат обърнете в подходящ широк съд и внимателно отстранете хартията.
С помощта на голям остър нож разрежете напречно блата на три ( да се оформят три тънки блата).
Най - долния блат оставете за най - отгоре, тъй като той е най - равен.
Начин на приготвяне на крема:
В дълбока купа разбийте добре изварата.
Добавете и половината от захарата като продължите да разбивате.
В отделен съд разбийте сметаната с останалата захар. Прибавете я към изварата и разбийте добре до хомогенност.
Обелете двата банана и ги пасирайте с помощта на пасатор. Прибавете бананите към крема и разбийте отново до хомогенност.
Така получения крем оставете в хладилник, докато сте готови за сглобяването на тортата.
Начин на приготвяне на шоколадовия ганаш:
В дълбок съд поставете сметаната и я загрейте до точката на кипене. Внимавайте да не заври!
Начупете шоколада на малки парчета и го добавете към загрялата сметана.
Разбъркайте енергично до хомогенност.
Добавете маслото и отново разбъркайте. Трябва да се образува тъмно кафява, леко гъста смес. Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади добре като разбърквате от време на време.
Сглобяване на тортата:
За сглобяване на тортата използвайте ринга от формата за печене. Поставете го върху тавичка или върху съда, в който ще съхранявате тортата. Най - отдолу поставете първия разрязан блат ( този, който е бил най - отгоре).
С помощта на супена лъжица напоете с прясно мляко блата ( не повече от 6-7 лъжици мляко на всеки блат).
Върху блата изсипете половината от крема и го разпределете равномерно.
Нарежете бананите на тънки колелца и единия го наредете върху крема.
Поставете втория блат. Блатът отново се напоява с мляко. Сложете крем, като оставите малка част за замазване на тортата. Наредете и другия банан. Завършете тортата с третия блат като го напоите с мляко.
Внимателно отстранете ринга от тортата.
С помощта на сладкарска шпатула или нож замажете тортата с останалия крем.
Така приготвената торта приберете в хладилник за около 3-4 часа, а по възможност и цяла нощ.
Вече стегналата торта извадете от хладилника и върху тортата изсипете ганаша.
С помощта на сладкарска шпатула или нож замажете цялата торта с ганаш.
Приберете отново в хладилник да стегне ганаша. През това време разбийте сметаната с една чаена лъжичка захар, за декориране на тортата. Декорирайте тортата с разбитата сметана по ваш избор.
Получи се една невероятно вкусна торта с дъх на банани и шоколад.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Уникална торта! Аз сложих крем сирене вместо извара и украсата ми е доста по-различна, но спазих всичко останало.
ОтговорИзтриване