неделя, 6 май 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ИЗВАРА И БАНАНИ





Необходими продукти за блатовете:

3 яйца
250 гр брашно
120 гр краве масло ( на стайна температура)
300 гр кристална захар
3 супени лъжици какао на прах
240 мл прясно мляко
1 пакетче бакпулвер ( 10 гр)


Необходими продукти за крема:

400 гр безсолна извара
200 мл течна сметана
100 гр кристална захар
2 банана


Необходими продукти за шоколадовия ганаш:

100 мл течна сметана
160 гр млечен шоколад ( начупен на малки парчета)
1 малка бучка краве масло ( 15-20 гр)

Още продукти:

2 банана нарязани на тънки колелца
150 мл течна сметана ( за украса)
около 150-200 мл прясно мляко ( за напояване на блатовете)


Начин на приготвяне на блатовете:

В дълбока купа разбийте с помощта на миксер маслото. Добавете част от захарта и продължете за разбивате.


Добавете едно по едно яйцата и разбийте добре. Добавете и останалата захар.


Прибавете част от прясното мляко и продължете да разбивате.


Пресейте брашното и какаото и ги смесете.


 Добавете половината от брашното и какаото към яйчната смес. Разбийте добре.


 Добавете останалото прясно мляко и след това останалото брашно и какао. Разбийте до хомогенност. Най-накрая добавете и бакпулвера. Разбъркайте сместта много добре.


Застелете със сладкарска хартия за печене дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 25 или 26 см). Изсипете равномерно сместа.


Печете в предварително загрята на 170 градуса ( 338 F) фурна, около 45-50 минути или докато забодена клечка извадите суха.


Извадете топлия блат и с помощта на остър нож го отлепете от стените на формата.


Внимателно отстранете ринга и прехвърлете блата върху решетка да изстине.


Изстиналия блат обърнете в подходящ широк съд и внимателно отстранете хартията.


С помощта на голям остър нож разрежете напречно блата на три ( да се оформят три тънки блата).

Най - долния блат оставете за най - отгоре, тъй като той е най - равен.


Начин на приготвяне на крема:

В дълбока купа разбийте добре изварата.


Добавете и половината от захарата като продължите да разбивате.


В отделен съд разбийте сметаната с останалата захар. Прибавете я към изварата и разбийте добре до хомогенност.


Обелете двата банана и ги пасирайте с помощта на пасатор. Прибавете бананите към крема и разбийте отново до хомогенност.


Така получения крем оставете в хладилник, докато сте готови за сглобяването на тортата.


Начин на приготвяне на шоколадовия ганаш:

В дълбок съд  поставете сметаната и я загрейте до точката на кипене. Внимавайте да не заври!


Начупете шоколада на малки парчета и го добавете към загрялата сметана.


Разбъркайте енергично до хомогенност.


Добавете маслото и отново разбъркайте. Трябва да се образува тъмно кафява, леко гъста смес. Отстранете сместа от котлона и я оставете да се охлади добре като разбърквате от време на време.




Сглобяване на тортата:

За сглобяване на тортата използвайте ринга от формата за печене. Поставете го върху тавичка или върху съда, в който ще съхранявате тортата. Най - отдолу поставете първия разрязан блат ( този, който е бил най - отгоре).


С помощта на супена лъжица напоете с прясно мляко блата ( не повече от 6-7 лъжици мляко на всеки блат).

Върху блата изсипете половината от крема и го разпределете равномерно.


Нарежете бананите на тънки колелца и единия го наредете върху крема.


Поставете втория блат. Блатът отново се напоява с мляко. Сложете крем, като оставите малка част за замазване на тортата. Наредете и другия банан. Завършете тортата с третия блат като го напоите с мляко.

Внимателно отстранете ринга от тортата.


С помощта на сладкарска шпатула или нож замажете тортата с останалия крем.


Така приготвената торта приберете в хладилник за около 3-4 часа, а по възможност и цяла нощ.
Вече стегналата торта извадете от хладилника и върху тортата изсипете ганаша.


С помощта на сладкарска шпатула или нож замажете цялата торта с ганаш.


Приберете отново в хладилник да стегне ганаша. През това време разбийте сметаната с една чаена лъжичка захар, за декориране на тортата. Декорирайте тортата с разбитата сметана по ваш избор.


Получи се една невероятно вкусна торта с дъх на банани и шоколад.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))





















































1 коментар:

  1. Уникална торта! Аз сложих крем сирене вместо извара и украсата ми е доста по-различна, но спазих всичко останало.

    ОтговорИзтриване