сряда, 2 май 2012 г.

ПУХКАВИ ДОМАШНИ ПИТКИ



Необходими продукти:

1 кубче мая ( 47 гр.)
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
100 мл. топла вода за подбъркване на маята
500 мл. топло мляко
150 мл. зехтин
1 жълтък за намазване на питките, разбъркан с 1 супена лъжица зехтин
1,2 кг. брашно ( брашно колкото поеме за замесване на меко тесто)

Начин на приготвяне:

В купичка разбъркайте маята, солта, захарта, 100 мл. топла вода и около 4 супени лъжици брашно, да стане на кашичка с гъстотата на боза.


Оставете на топло да втаса.

В дълбока купа пресейте около 1,2 кг. брашно и направете кладенче.


В кладенчено изсипете втасалата мая, топлото мляко и зехтина. Замесете меко тесто. При необходимост добавете още брашно.


Оставете тестото да втаса на топло, да удвои обема си.


Премесете тестото и оформете от него топки с големина по желание. Поставете ги в леко набрашнена тава за печене, на разстояние една от друга. Оставете ги за около 15 минути в тавата да втасат. Разбъркайте жълтъка и зехтина и намажете с помощта на сладкарска четка втасалите питки.

 Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 минути, до зачервяване на питките.

ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))






















Няма коментари:

Публикуване на коментар