Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

събота, 31 август 2024 г.

Тайната на перфектния крем карамел


Постоянно ме питат “Надя, каква е твоята тайна за перфектен крем карамел?” Днес реших най-накрая да публикувам своя простичък начин, с който постигам най-перфектния изкушаващ сетивата крем карамел.

Необходими продукти:

За карамела:

1 ч чаша захар

1/2 ч чаша вода

За крема:

8 яйца

1 л прясно мляко

1 ч чаша захар

1 ванилия ( може и без нея)

Начин на приготвяне:

В дълбок съд поставете захарта и водата и поставете на котлона на най-висока степен. Непрекъснато бъркайте докато захарта се карамелизира до цвят, който предпочитате. Съвет от мен: не оставяйте захарта много да потъмнее, тъй като ще има горчив вкус! Готовия карамел изсипете в подходящи купички, като покривате цялото дъно с карамел. 

Приготвяне на крема:

В дълбока купа разбийте яйцата с вилица или миксер. Добавете млякото и след това захарта, като разбивате сместа до хомогенност. Съвет от мен: млякото и яйцата да са извадени от хладилника поне половин час преди това. Не загрявайте млякото! Получената смес изсипете внимателно в купичките върху вече втвърдения карамел. 

Печене:

Тайната за перфектен крем карамел е в неговото печене. Поставете купичките в дълбока тава и налейте студена вода колкото се може повече, за да покрива по-голяма част от купичките. Фурната не трябва да е загрята предварително! Когато поставите купичките във фурната, тогава я включете и печете на 140 градуса! Ще отнеме около 2 часа, за да е готов крем карамелът. Как ще познаете дали е готов? Отгоре трябва да се зачерви приятно. Извадете внимателно купичките от тавичката, за да изстине кремът. След като се охладят купичките, ги поставете в хладилник за 3-4 часа. Готовият и вече охладен крем карамел обръщате в подходяща чиния и Вашият крем карамел е готов да му се насладите.

Да ви е сладко!




 




Няма коментари:

Публикуване на коментар