Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

събота, 31 август 2024 г.

Мусака в тестено гювече

 


Необходими продукти за 4 гювечета:

1 опаковка тесто за пица

За плънката:
500 гр мляно месо ( по избор)
500 гр картофи
1 глава лук или 2 връзки пресен лук
1 домат нарязан на ситно
черен пипер
смлян червен пипер
чубрица 
сол на вкус 
5 супени лъжици зехтин или олио
1/2 ч чаша вода
И още: 1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване ( разбити)


Начин на приготвяне на плънката:
Нарежете картофите, лука и домата на дребни кубчета. В тенджера задушете всички продукти за плънката, докато картофите леко омекнат, но да не са напълно готови. 
Оформяне на гювечетата:
С помощта на малък съд за гювече оформете и изрежете 4 кръга от тестото. Поставете всеки от изрязаните кръгове в гювечето, така че краищата да излизат извън гювечето и поставете от плънката. Завийте и оформете гювечетата така както е показано на снимките.



Обърнете ги, така че прегънатите краища да останат отдолу и от остатъците оформете като капачета отгоре. Намажете с разбития жълтък и пр. мляко.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато гювечетата са зачервят добре от всички страни. При печене ги наблюдавайте да не прегорят, тъй като капачетата най-бързо се зачервяват. Може по време на печенето да покриете с алуминиево фолио, за да избегнете прегарянето.



Гарнирайте с кисело мляко и салата по ваш избор.




Приятен апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар