Необходими продукти за блата:
4 бр. средно големи яйца
120 гр. брашно
120 гр. захар
1 бакпулвер
Необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
200 гр. захар
1 пакетче ванилия или няколко капки ванилова есенция
7 пълни супени лъжици брашно
2 жълтъка
За шоколадовия крем : Избоените продукти по-горе плюс
100 гр. шоколад ( разстопен на водна баня)
1 желатин
!!! С изброените продукти ( без шоколада и желатина), пригответе ванилов крем, с който напълнете еклерите. Към останалия крем прибавете разтопения шоколад и желатина. Този шоколадов крем използвайте за тортата.
Необходими продукти за еклерите:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
4 яйца
щипка сол
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
4 яйца
щипка сол
!!! За тортата ще Ви бъдат необходими 17 броя малки еклерчета: 9 бр. се използват между блатовете и 8 броя за украса.
Необходими продукти за глазурата:
250 гр. Рикота
100 гр. заквасена сметана
6-7 супени лъжици захар
няколко капки ванилова есенция
Начин на приготвяне на блата:
В дълбока купа, с помощта на миксер, разбийте яйцата.
Добавете захарта, като продължавате да разбивате до получаване на бледожълта пухкава смес
Пресейте предварително брашното заедно с бакпулвера и ги разбъркайте добре. Добавете брашното към яйчната смес, като разбъркате внимателно сместа със сладкарска шпатула.
Покрийте с хартия за печене дъното на форма ( 24 - 26 см), с откопчаващ се ринг. Изсипете равномерно сместта върху хартията.
Печете блата в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 - 35 минути или докато забодена клечка в средата излезе суха.
С помощта на остър нож отлепете блата от стените на формата и го оставете за около 5 минути в нея. След това го прехвърлете върху решетка да изстине.
Вече изстинал, отстранете внимателно хартията.
С помощта на остър нож разрежете блата на две части.
Начин на приготвяне на еклерите: Моля, кликнете върху приложения линк:
Начин на приготвяне на крема: Моля, кликнете върху приложения линк:
Към приготвения ванилов крем добавете разстопен на водна баня 100 гр. шоколад и разбъркайте с миксер до хомогенност. В купичка разтворете 1 пакетче желатин с 100 мл. хладка вода, оставете го да набъбне, а след това го загрейте на водна баня, да се разстопи. Прибавете желатиновата течност към шоколадовия крем и разбъркайте много добре.
Начин на приготвяне на глазурата ( външния крем):
С миксер разбийте рикотата, заквасената сметана и захарта на гладък крем. Добавете няколко какпки ванилова есенция и разбъркайте отново. Сложете крема в хладилник до неговото използване.
Сглобяване на тортата:
Използвайте при сглобявенето на тортата ринга от формата за печене. Върху тортена подложка или таблаэпоставете ринга. В него сложете единия блат. Напоете го с 8 супени лъжици студено прясно мляко. Върху блата изсипете половината от шоколадовия крем. Поставете формата във фризер за около 10 минути, за да стегне леко кремът.
Върху крема наредете 9 броя еклери и внимателно изсипене останалия крем. Поставете отново формата във фризер за около 10 минути.
Върху еклерите поставете втория блат, който сиропирайте също с 8 супени лъжици прясно мляко.
Внимателно отстранете ринга и замажете стените на тортата с крема, който е излязъл извън блатовете.
Замажете цялата торта с крема от Рикота и украсете с останалите еклери. Поръсете с какао на прах.
Направата на тази торта отнема наистина много време, но резултатът наистина си заслужава! :)))
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Препоръки:
1. За да не губите цял ден с приготвянето на тази торта, Ви съветвам да направите блата както и еклерите ( без да ги пълните с крем) два дни преди консумирането на тортата.
2. Сглобете тортата ден преди нейното сервиране, за да може всички компоненти да се слеят добре.
Чудесна торта Наде.Както винаги бих си я опитала с удоволствие.Прекрасен уикенд ти желая Наде.
ОтговорИзтриванеЧерпя те с парченце, Таня! :))) Прекрасен уикенд и успешна седмица!
ОтговорИзтриване