Необходими продукти:
1 кубче мая
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
2 средно големи яйца
100 мл. зехтин
2 пълни супени лъжици заквасена сметана
250 мл. топла вода
1 кг.- 1.200 кг брашно ( за замесване на меко тесто)
1 жълтък и 1 супена лъжица зехтин ( разбити за намазване)
Начин на приготвяне:
В дълбока купичка разтворете маята в 100 мл. топла вода. Добавете солта и захарта и разбъркайте добре. В дълбока купа пресейте около 900 гр. от брашното и направете кладенче.
Замесете меко тесто, като по време на месенето добавете допълнително брашно колкото е необходимо.
Покрийте купата с домакинско фолио и оставете на топло да втаса, да удвои обема си.
Втасалото тесто премесете няколко пъти и оформете 4 еднакви по големина топки.
Всяка от 4 -те топки разделете на две и оформете тестото като фитили.
Намажете с мазнина дъното и стените на тортена форма ( 26-28 см.) с откопчаващ ринг. Всеки от фитилите навийте като охлювчета и разположете едно до друго. Не оставяйте голямо разстояние между тях!
В купичка разбъркайте 1 жълтък с 1 супена лъжица зехтин и намажете втасалата пита.
Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 20 минути или докато питата се зачерви много добре.
Изпечената пита извадете от формата и я прехвърлете върху решетка да изстине.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
Питата си остава пухкава дори и на следващия ден :)))
Браво! Великолепна е! Като едни малки пухкави "бомбички" са тия хлебни завъртулки.
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Наде :)
Благодаря много, fedora! Приятен уикенд и на теб :)))
ОтговорИзтриване