Необходими продукти за 12 бр. пици:
1/2 кубче мая или 1 пакетче суха мая
50 мл. топла вода за разтваряне на маята
1 чаена лъжичка сол
250 мл. топла вода
80 мл. зехтин
около 600 - 700 гр. брашно ( колкото е необходимо за замесване на гладко тесто)
Ще Ви е необходима форма за 12 броя мъфини.
Необходими продукти за плънката:
1 голям домат ( обелен от люспите и нарязан на малки парченца)
100 гр. бяло саламурено сирене ( настъргано на ситно)
100 гр. кашкавал ( настърган на ситно)
чубрица или риган по избор
Начин на приготвяне на тестото:
В дълбока купичка разтворете маята в 50 мл. топла вода. Добавете солта и разбъркайте добре до получаване на гладка кашичка. В дълбока купа пресейте по - голямата част от брашното и направете кладенче. В него изсипете разтворената мая, зехтина, 250 мл. топла вода. Замесете гладко тесто, като по време на месенето ако е необходимо добавете още брашно. Покрийте купата с домакинско фолио и оставете тестото да втаса, да удвои обема си. Времето в момента е много топло и за да втаса тестото отнема не повече от половин час.
Начин на приготвяне на плънката:
Измийте, обелете домата ( ако желаете) и го нарежете на много малки парченца.
Настържете сиренето и кашкавала на ситно.
Пригответе форма за 12 броя мъфини и намазнете много добре дъното и стените на всяка капсула.
От втасалота тесто оформете 12 броя топчета, с големината на малка мандарина или топче за пинг - понг. Всяко от топчетата разтеглете с пръсти, така че да се получи окръжност с приблизително 10 см. и дебелина не повече от 0.5 см. Колкото по-тънко сте разтеглили тестото толкова по-добре. Поставете ги във всяка една от капсулите, като притиснете с пръсти тестото по дъното и стените на формичката, за да образувате гнезда.
Във всяко гнездо разпределете нарязаните домати. Върху тях разпределете настърганото сирене и върху него кашкавала.
Поръсете с чубрица или риган по желание. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 13 - 15 минути или докато се зачервят отгоре много добре.
Извадете ги още горещи от формата и ги поставете върху решетка да изстинат. Сервирайте още докато са топли с напитка по Ваш избор.
ПРИЯНЕТ АПЕТИТ!!! :)))
Препоръки:
1. Най-вероятно ще ви остане част от тестото, което може до съхраните за няколко седмици във фризер или да поставите в хладилник, ако ще го използвате след няколко часа.
2. За да приготвите тези така вкусни мини пици, може да използвате готово купено от магазина тесто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар