Необходими продукти за блата:
4 бр. средно големи яйца ( на стайна температура)
200 гр захар
180 гр брашно
1 пак. бакпулвер ( 10гр)
1 ванилия
Необходими продукти за крема:
400 гр заквасена сметана
100 гр пудра захар
Още необходими продукти:
1 компот от сини сливи
100 гр захар + 100 мл вода ( за карамела)
14-16 бр меки какови бисквити тип "Еверест" или Руен"
Ще ви е необходима форма с откопчаващ се ринг 24 или 26 см.
Начин на приготвяне:
В дълбок съд сложете да заврят 100 мл вода със 100 гр захар, като разбърквате от време на време.
Отцедете добре плодовете на компота от сока. Сока отделете, за да сиропирате блатовете с него.
След като карамелът започне да се сгъстява добавете отцедените сливи и разбъркайте внимателно, за да може добре да се карамелизират.
Намажете обилно с масло дъното на формата, в която ще печете тортата. Изсипете върху маслото карамелизираните плодове.
Ако карамелът с плодовете е станал малко течен това да не ви притеснява. За да сте сигурни, че няма да протече, поставете формата в по-голяма тавичка за печене и така печете тортата.
Върху плодовете наредете бисквитите, като ги притиснете леко към карамела.
Начин на приготвяне на блата:
В дълбока купа разбийте белтъците на пяна.
Добавете постепенно захарта, като продължавате да разбивате до получаване на гъст сняг.
Добавете един по един жълтъците и разбийте до хомогенност. Прибавете постепенно и брашното, като разбърквате внимателно със сладкарска шпатула, до получаване на хомогенна смес.
Готовата смес изсипете върху бисквитите и заравнете повърхността.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 25-30 минути или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Изпечената торта оставете около 10 минути върху решетка, така както е с формата за печене. С помощта на остър нож отлепете страните на блата от формата и отстранете внимателно ринга.
Оставете тортата за изстине напълно.
Начин на приготвяне на крема:
В дълбок съд разбийте добре изстудената сметана със захарта, докато се получи пухкав крем.
Начин на сглобяване на тортата:
С помощта на голям остър нож, разрежете блата на две части.
Горната част поставете в подходяща табла за торта, така че отрязаната страна да е нагоре. С помощта на супена лъжица сиропирайте равномерно блата с част от отделения сироп на компота ( около 20 супени лъжици за добре сиропиран блат).
Отгоре разпределете крема, като отделите малка част от него за замазване на страните на тортата.
Сиропирайте и другата част на блата, така както е с плодовете надолу и е все още върху формата за печене. Обърнете внимателно блата върху крема, като отрязаната страна трябва да е отдолу, а плодовете да са отгоре. Отстранете дъното на формата, като може да си помагате с нож, за да я отлепите по-лесно от блата.
Замажете страните на тортата с много малка част от крема, който сте отделили. Приберете тортата в хладилник за няколко часа, а най-добре за цяла нощ. Сервирайте добре охладена.
Получи се една много сочна торта, с вкус на карамелизирани сини сливи и приятно накиселяващ свеж крем, която препоръчвам на ценителите на сиропираните десерти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар