Днес в рубриката "Българска традиционна кухня" ще ви представя моята рецепта за класическа мусака. Тъй като тази рубрика е една от най-предпочитаните в моя кулинарен блог, за това реших да наблегна на характерните за нашата кухня ястия. По този начин се надявам да бъда полезна най-вече на начинаещите кулинари :)))
500 гр мляно месо (по ваш избор, в моята рецепта е изцяло от свинско месо)
6 средно големи картофа
1 домат
1 средно голяма глава лук
6 супени лъжици олио
сол на вкус
чубрица
червен пипер
За заливката:
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
4 супени лъжици брашно
сол
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте на слаб огън олиото. Обелете, измийте и нарежете на ситно лука. Изсипете го в олиото. Разбъркайте и похлупете с капак, за да се задуши лука, да поомекне.
Добавете мляното месо, солта и чубрицата и разбъркайте добре. Задушете го за около 5 минути или докато месото побелее, като разбърквате от време на време.
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на дребни кубчета. Изсипете картофите при месото, прибавете червения пипер и разбъркайте добре.
Прибавете настъргания на едро домат и залейте с вода, така че почти да покрие картофите и месото. Разбъркайте, похлупете с капак и оставете яденето да поври на слаб огън докато картофите поомекнат.
Изсипете в голяма тава и пригответе заливката.
Начин на приготвяне на заливката:
В купичка разбийте яйцата и млякото. Прибавете брашното и сол на вкус и разбъркайте до гладка гъста каша. Получената смес изсипете в тавичката и разпределете равномерно.
Печете мусаката на 200 градуса, докато заливката се запече добре. По желание сервирайте с кисело мляко.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))
Точно тази вечер правих мусака и то защото видях твоята и ми напомни, че не съм правила много отдавна! Поздрави и приказен ден!
ОтговорИзтриване