Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

неделя, 17 юни 2012 г.

ЧЕРЕШОВА ПИТА




Необходими продукти:

4 броя средно големи яйца ( на стайна температура)
200 гр. захар
160 гр. брашно ( пресято)
1 пак. бакпулвер
200 - 300 гр. череши


Начин на приготвяне:

Измийте черешите, отделете няколко броя за декорация. Останалите разделете на две, като отстраните костилките.


В дълбока купа разбийте с миксер яйцата.


 Добавете постепенно захарта като продължавате да разбивате, до получаване на бледожълта пухкава смес.


Пресейте предварително брашното и бакпулвера и ги размесете добре. Добавете брашното към яйчната смес на два пъти, като разбърквате внимателно със сладкарска шпатула.


Покрийте с хартия за печене дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 24 см). Изсипете 2/3 от сместа върху хартията за печене.


Разпределете черешите равномерно върху сместа.



Внимателно изсипете върху черешите останала смес. Не е необходимо да подравнявате сместа.


Печете питата в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45-50 минути или докато забодена клечка в средата излезе суха. Изпечената пита оставете във формата да се охлади за 10 минути, като с остър нож първо я отлепете от страните на ринга. Внимателно премахнете ринга и обърнете питата върху решетка за изстине напълно.


Отстранете хартията за печене.


Поръсете с пудра захар и украсете с отделените цели череши.


Сервирайте с топка ванилов сладолед.



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))





Препоръки:

1. Поръсете питата с пудра захар само ако е напълно охладена или преди сервиране.
2. Вместо сладолед може да сервирате питата с прясно разбита сладкарска сметана.









1 коментар: