Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

понеделник, 11 юни 2012 г.

ЯГОДОВО ПАРФЕ





Необходими продукти за блата:

3 средно големи яйца
2 супени лъжици разтопено масло
100 гр. брашно
80 гр. захар

Необходими продукти за крема:

240 мл. течна сладкарска сметана ( неподсладена)
7 пълни супени лъжици захар
1 пакетче желатин

Още необходими продукти:

500 гр. пресни ягоди, от които 15 бр. се отделят за ягодовото пюре, а останалите са за украса.


Начин на приготвяне блата:

Покрийте дъното на форма ( 24 см.) с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса. В дълбока купа, с помощта на миксер, разбийте яйцата. Добавете и постепенно захарта, като продължавате да разбивате, докато побелеят и станат на пухкава смес.


Пресейте брашното и го дабавете на няколко пъти към яйчната смес. Разбърквайте внимателно със сладкарска шпатула.


В малка купичка разтопете маслото ( в микровълновата фурна за няколко секунди). Оставете го да се охлади и към него добавете 5-6 супени лъжици от сместа. Разбъркайте добре и прибавете маслената смес към яйчната. Разбъркайте внимателно с шпатула.


Изсипете сместа във формата за печене и разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 25 минути или докато забодена клечка излезе суха.


Изпечения блат оставете да се охлади върху решетка. След като се е охладил може да отстраните ринга и хартията за печене.



Начин на приготвяне на крема:

В малка купичка разтворете желатина в 50 мл. хладка вода. Оставете да набъбне и след това го загрейте на водна баня до пълното му разтваряне. Не бива да завира!


С помощта на пасатор пюрирайте 15 броя ягоди.


Минете пюрето през цедка, за да стане гладко и без семки.


Загрейте леко пюрето за няколко минути в микровълновата фурна. Отделете 7 супени лъжици от него за сиропиране на блата. Към останалото пюре прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре.


В дълбока купа, разбийте с миксер сметаната със захарта на пухкав крем. Прибавете внимателно ягодовото пюре с желатина. Разбийте до хомогенност.


Сглобяване на тортата:

Поставете блата на дъното на 24 см. форма с откопчаващ се ринг. Поставете го с долната част нагоре.


Внимателно сиропирайте блата с отделените 7 супени лъжици ягодово пюре. Разпределете го равномерно по целия блат.


Измийте и нарежете на две половини 8 броя ягоди. Подравнете ги с нож в широкия им край.


Разпределете ги на еднакво разстояние по стените на формата с отрязаната част навън.



Върху блата изсипете сметановия крем. С помощта на лъжица заравнете добре повърхността.


Поставете формата във фризер за около 15 минути, за да стегне кремът. След това преместете в хладилник. След около 2-3 часа парфето е готово за консумация. Преди сервиране отстранете ринга и украсете отгоре с останалите ягоди по Ваш вкус. Сервирайте парфето добре охладено.


Получи се едно много леко и приятно ягодово изкушение, за ценители на този плод.


ДА ВИ Е СЛАДКО И ЯГОДОВО!!! :)))




























































Няма коментари:

Публикуване на коментар