Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

събота, 23 юни 2012 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА С БЕЛТЪЧНА ЗАЛИВКА





Необходими продукти:

2 пакета ( 420 гр.)  меки какаови бисквите от типа на " Еверест"
1 литър прясно мляко
200 гр. захар
5 супени лъжици брашно ( пълни)
1 супена лъжица царевично нишесте ванилия ( пълна)
2 жълтъка
100 мл. хладка вода

Необходими продукти за белтъчната заливка:

2 белтъка
3 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера загрейте млякото със захарта. В купичка разбъркайте двата жълтъка, брашното, нишестето и 100 мл. хладка вода, да стане на гладка кашичка.


Добавете на тънка струйка част от врящото мляко към яйчната смес и разбъркайте добре.


С непрекъснато разбъркване изсипете яйчната смес при врящото мляко. Разбърквайте интензивно, с помощта на дървена лъжица, докато кремът се сгъсти.


Отдръпнете крема от котлона, като го разбърквате от време на време.

Натрошете бисквитите на парчета и с част от тях  покрийте дъното на форма ( 24-26 см.) с откопчаващ се ринг. Наредете парчетата от бисквити плътно.


Отгоре залейте с 1/3 от горещия крем, като го разпределите равномерно.


Върху крема разпределете отново натрошени бисквити, залейте отново с крем. Трябва да наредите три пласта бисквити и три с крем, като завършите с крем.


Начин на приготвяне на белтъчната заливка:

Разбийте с миксер двата белтъка с 3 лъжици захар, до получаване на гъст крем, който като обърнете надолу не трябва да пада :)))


Разпределете белтъчната заливка върху ваниловия крем на тортата и оформете по Ваше желание.


Включете горния реотан на Вашата фурна на най-висока степен ( при мен на 275 градуса).  След като е добре загрял сложетете тортата за няколко секунди , за да се запече белтъчната заливка.


Извадете тортата веднага след като се е запекъл белтъкът и я оставете да изстине. Приберете изстиналата торта в хладилник да престои една нощ, за да може бисквитите да омекнат добре и тортата да се охлади. Преди сервиране отстранете внимателно ринга.


Сервирайте тортата с нарязан на парчета охладен банан.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))



Забравих да Ви кажа, че тортичката е мнооого подходяща с кафенце... :)))






Препоръки:

1. При запичането на белтъчната заливка наблюдавайте постоянно тортата, тъй като за секунди може да изгори.
2. Много е важно тортата да престои поне за един ден, за да може бисквитите да омекнат от крема.










1 коментар:

  1. Обожавам белтъчен крем върху сладкиши. Мерси!

    ОтговорИзтриване