Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

петък, 25 май 2012 г.

ПУХКАВ ДОМАШЕН ТУТМАНИК





Необходими продукти:

1/2 кубче жива мая ( 22 гр.)
50 мл. хладка вода за разтваряне на маята
250 мл. топло мляко
80 мл. зехтин
1 чаена лъжичка сол
около 600 - 700 гр. бяло брашно ( колкото поеме за замесване на меко тесто)
50 гр. сирене ( за плънката, нарязано на 10 кубчета)

Необходими продукти за заливката:

3 броя яйца
100 гр. краве сирене ( настъргано на едро)
100 гр. кашкавал ( настърган на едро)

Начин на приготвяне:

В купичка разтворете маята с 50 мл. хладка вода. В дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче и в него изсипете маята, солта, млякото и зехтина. Замесете меко тесто, което оставете на топло да втаса, да удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 10 равни части, от които оформете топки.


Нарежете 50 гр. сирене на 10 равни кубчета.


Върху всяка една от топките поставете по една от бучките сирене.


Прищипете краищата на топката, така че с тестото да обгърнете сиренето и да оформите отново топка.


Намажете с мазнина дъното на тава и поставете оформените топки на разстояние, така както е показано на снимката.


Оставете ги на топло да втасат, да удвоят обема си.


Начин на приготвяне на заливката:

Разбийте в купичка яйцата. Настържете на едро сиренето и кашкавала и ги добавете към яйцата.


Изсипете сместа равномерно върху вече втасалите топки.


Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна, около 20 минути, докато отгоре се зачерви много добре.


Тутманикът е добре да се консумира още докато е топъл, но дори и да изстине ще си остане пухкав и много вкусен.



ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))













2 коментара: