Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

сряда, 28 март 2012 г.

ТОРТА С ЖЕЛИРАНИ ПЛОДОВЕ

                                      

       



       Тази рецепта е изключително лесна за приготвяне и не се изисква печене, тъй като се използва готов блат за торта ( от тези блатове за торти, които са по 3 броя в опаковка).

А ето и необходимите продукти:

1 бр. готов шоколадов блат за торта

Необходими продукти за крема:

500 мл прясно мляко
1/2 чаена чаша захар
1 желатин от 10 гр.
1 ванилия
2 жълтъка
4 равни супени лъжици брашно

За желираните плодове:

плодове по избор - банани, ягоди, праскови, малини
2 желатина
сок от 1 един компот или 300 мл захарен сироп

Начин на приготвяне на крема:

Поставете на котлона в дълбок съд млякото и захарта да кипнат. През това време накиснете желатина в 50 мл студена вода и оставете да престои докато набъбне. В дълбока купичка разбъркайте двата жълтъка с малко прясно мляко или студена вода и брашното, да станат на гладка кашичка. След като млякото заври прибавете на тънка струйка част от врящото мляко към яйчната смес  и разбъркайте добре. Прибавете получената смес към останалото врящо мляко и разбърквайте енергично докато кремът се сгъсти. Отстранете крема от котлона и прибавете ванилията и набъбналия желатин.
Във форма с откопчаващ се ринг 26 см, поставете блата и върху него изсипете горещия крем. Оставете кремът да се охлади и след това поставете формата за 10 мин във фризер, за да стегне кремът.
Начин на желиране на плодовете:

 Двата желатина се накисват в отцедения от компота сок. Оставя се да престои докато желатинът набъбне. След като набъбне, желатинът се развтаря на водна баня ( много е важно да не завира течността, защото желиращите качества на желатина ще се нарушат). Оставяме да изстине течността.
Изваждаме от фризера формата, нареждаме плодове по избор върху вече леко сгъстения крем и много внимателно изсипваме желираща течност. Прибираме тортата отново във фризер, за да стегне желиращата течност.
Трябва много да се внимава при изсипване на течността върху плодовете, защото ще започнат да се надигат и ще се развали тяхната подредба. Аз правя така: Изсипвам много малко желираща течност върху плодовете и слагам за няколко минути във фризера да стегне. След това изсипвам пак малка част от желатина върху вече леко желираните плодове и пак слагам във фризера. След няколко минути изсипвам и последната част от течността и пак във фризера. След като се желират напълно плодовете, тортата се премества от фризера в хладилника и се оставя за няколко часа да престои. След 2-3 часа тортата е готова за консумация.



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))











Няма коментари:

Публикуване на коментар