Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

събота, 31 август 2024 г.

Мусака в тестено гювече

 


Необходими продукти за 4 гювечета:

1 опаковка тесто за пица

За плънката:
500 гр мляно месо ( по избор)
500 гр картофи
1 глава лук или 2 връзки пресен лук
1 домат нарязан на ситно
черен пипер
смлян червен пипер
чубрица 
сол на вкус 
5 супени лъжици зехтин или олио
1/2 ч чаша вода
И още: 1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване ( разбити)


Начин на приготвяне на плънката:
Нарежете картофите, лука и домата на дребни кубчета. В тенджера задушете всички продукти за плънката, докато картофите леко омекнат, но да не са напълно готови. 
Оформяне на гювечетата:
С помощта на малък съд за гювече оформете и изрежете 4 кръга от тестото. Поставете всеки от изрязаните кръгове в гювечето, така че краищата да излизат извън гювечето и поставете от плънката. Завийте и оформете гювечетата така както е показано на снимките.



Обърнете ги, така че прегънатите краища да останат отдолу и от остатъците оформете като капачета отгоре. Намажете с разбития жълтък и пр. мляко.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато гювечетата са зачервят добре от всички страни. При печене ги наблюдавайте да не прегорят, тъй като капачетата най-бързо се зачервяват. Може по време на печенето да покриете с алуминиево фолио, за да избегнете прегарянето.



Гарнирайте с кисело мляко и салата по ваш избор.




Приятен апетит!



Тайната на перфектния крем карамел


Постоянно ме питат “Надя, каква е твоята тайна за перфектен крем карамел?” Днес реших най-накрая да публикувам своя простичък начин, с който постигам най-перфектния изкушаващ сетивата крем карамел.

Необходими продукти:

За карамела:

1 ч чаша захар

1/2 ч чаша вода

За крема:

8 яйца

1 л прясно мляко

1 ч чаша захар

1 ванилия ( може и без нея)

Начин на приготвяне:

В дълбок съд поставете захарта и водата и поставете на котлона на най-висока степен. Непрекъснато бъркайте докато захарта се карамелизира до цвят, който предпочитате. Съвет от мен: не оставяйте захарта много да потъмнее, тъй като ще има горчив вкус! Готовия карамел изсипете в подходящи купички, като покривате цялото дъно с карамел. 

Приготвяне на крема:

В дълбока купа разбийте яйцата с вилица или миксер. Добавете млякото и след това захарта, като разбивате сместа до хомогенност. Съвет от мен: млякото и яйцата да са извадени от хладилника поне половин час преди това. Не загрявайте млякото! Получената смес изсипете внимателно в купичките върху вече втвърдения карамел. 

Печене:

Тайната за перфектен крем карамел е в неговото печене. Поставете купичките в дълбока тава и налейте студена вода колкото се може повече, за да покрива по-голяма част от купичките. Фурната не трябва да е загрята предварително! Когато поставите купичките във фурната, тогава я включете и печете на 140 градуса! Ще отнеме около 2 часа, за да е готов крем карамелът. Как ще познаете дали е готов? Отгоре трябва да се зачерви приятно. Извадете внимателно купичките от тавичката, за да изстине кремът. След като се охладят купичките, ги поставете в хладилник за 3-4 часа. Готовият и вече охладен крем карамел обръщате в подходяща чиния и Вашият крем карамел е готов да му се насладите.

Да ви е сладко!




 




четвъртък, 29 август 2024 г.

Овесени палачинки със зеленчуци, извара и куркума




След дълго отсъствие тук, реших отново да подновя своята кулинарна дейност и да ви предложа една изключително здравословна закуска. Рецептата е изцяло моя импровизация, както повечето ми рецепти, но се получиха изключително вкусни мини палачинки. А ето и рецептата:

Необходими продукти:

4 белтъка

1 цяло яйце

100 гр извара

половин зелена чушка, нарязана на ситно

щипка сол

4 супени лъжици овесени ядки 

1/2 чаена лъжичка куркума


Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбийте с вилица яйцата. Добавете изварата, чушката ( нарязана на ситно), солта, куркумата и овесените ядки. Разбъркайте внимателно. Загрейте тиган с незалепващо покритие, което предавателно намажете с капка мазнина. С помощта на супена лъжица поставяйте в тигана. Печете от двете страни до зачервяване. 

Готовите палачинки гарнирайте по желание с кисело мляко или скир, а моето предложение е и авокадо.

Да ви е сладко!