Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

сряда, 4 април 2012 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ СЪС ЗАХАРОСАНИ ОРЕХИ / CREAM CARAMEL WITH CANDIED WALNATS




Необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
5-6 яйца
1 ванилия

За карамела:
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша вода
За захаросаните орехи:
1 чаена чаша захар
около 200 гр. орехи ( начупени на едри парчета)
10 гр. масло

Начин на приготвяне:
В дълбок съд сложете да се карамелизират 1/2 ч. чаша вода и 1 ч. чаша захар. Готовият карамел разпределете по равно в огнеупорни или метални купички за крем карамел.
В дълбока купа разбъркайте яйцата със захарта. Добавете прясното мляко и ванилията. Готовата смес изсипете върху вече изстиналия карамел.
Поставете купичките в голяма тава. Напълнете с топла вода, коята да стига до средата на купичките. Печете във фурна на 150 градуса. Кремът е готов, когато отгоре хване коричка и леко се зачерви. Внимавайте водата в тавата да не завира, за да не стане кремът ви на шупли. Готовият крем оставете в купичките и го охладете. Преди сервиране се обръща в чинийка и се гарнира със захаросаните орехи.
От 1 ч. чаша захар и 10 гр. масло направете карамел и прибавете 200 гр. сурови орехи. Разбъркайте ги добре докато се карамелизират. Още горещи изсипете карамелизираните орехи върху чиния намазана обилно с масло или върху домакинско алуминиево фолио. След като изстинат ги начупете на парчета.

ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


Препоръки:

1. Карамелът може да приготвите и без да добавяте вода към захарта, но тогава ще се втвърди много бързо и трябва за го разпределите по купичките максимално бързо.
2. Карамелизираните орехи може да натрошите на фино в кухненски блендер, за да получите т.нар. гриляж. Гриляжът може да използвате при декорирането на торти.










Няма коментари:

Публикуване на коментар