Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

неделя, 30 септември 2012 г.

КРЕМ " ДИПЛОМАТ"






Тези дни реших да се възползвам от факта, че все още се намират сини сливи на пазара    и направих своето първо домашно сладко от този плод. Бързо, лесно и мнооого вкусно.  Стана сладко за чудо и приказ :))). Остана ми малко от него след като напълних бурканчетата и какво да направя с останалата част...мислих, мислих и накрая го измислих...крем " Дипломат" със сини сливи. 




Необходими продукти за 4 порции:

1 литър пълномаслено прясно мляко
4 жълтъка
200 гр захар
2 супени лъжици брашно
2 пакетчета ( 20 гр) желатин
6 пълни супени лъжици от сиропа на сладкото от сини сливи ( може и друго сладко по ваш избор)
4 бр.  сини сливи ( от сладкото)


Начин на приготвяне:

В купичка разтворете двете пакетчета желатин в 100 мл хладка вода и оставете желатинът да набъбне. След това го загрейте на водна баня, за да се разтвори. Желатинът не бива да завира!


В дълбока тенджера загрейте млякото и захарта до завиране. 


В купичка разбъркайте жълтъците, брашното и 100 мл хладка вода, да стане на гладка кашичка.


На тънка струйка добавете част от врящото мляко към жълтъците, като разбърквате енергично.


Така разредената яйчна смес добавете постепенно към врящото мляко и разбърквайте с дървена лъжица докато кремът започне да се сгъстява. Отстранете от огъня.


Още горещ, прецедете крема през цедка, за да стане гладък ако евентуално са се образували някакви бучици.


Към прецедения крем прибавете 2/3 от разтворения желатин и разбъркайте добре. Разпределете равномерно крема в 4 купички, оставете го да изстине напълно и го поставете в хладилник, за да стегне ( около 1/2 час).


През това време разбъркайте в останалата част от желатина 6 супени лъжици от сиропа на сладкото.


Получената смес изсипете внимателно върху крема и приберете отново в хладилник, за да се желира плодовата част.


Украсете  с плодове ( в случая е плод от сладко от сини сливи) и сервирайте крема добре охладен.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))





Препоръки:

1. Ако не разполагате със сладко от сини сливи, то може да използвате друго подходящо за тази цел сладко като например: от ягоди, от боровинки и т.н.
2. Белтъците на яйцата можете също да прибавите към крема като предварително ги разбиете с 3 супени лъжици захар. 














петък, 28 септември 2012 г.

КАРФИОЛ НА ФУРНА






Необходими продукти:

1/2 глава карфиол

20 гр масло

2 пълни супени лъжици брашно
щипка сол
щипка индийско орехче
400 мл прясно мляко
150 гр настърган на ситно кашкавал ( 100 гр за соса и 50 гр за запичане)


Начин на приготвяне:

Накъсайте карфиола на малки розички.


Измийте го и го сложете за поври 5-6 минути във вряща подсолена вода, така че леко да поомекне.


Отцедете водата и изсипете карфиола в малка тавичка.


В дълбок тиган, разтопете маслото.


Добавете брашното като бъркате енергично.


Налейте на тънка струйка млякото и бъркайте непрекъснато докато сместа стане на гладка каша.


Прибавете солта, индийското орехче и 100 гр от кашкавала. Разбъркайте докато кашкавалът се разтопи и сместа стане хомогенна.


С приготвения сос залейте карфиола.


Поръсете с останалия настърган кашкавал.


Печете на 200 градуса, докато кашкавалът се зачерви добре.


Сервирайте още докато е топло.




Получи се едно много леко предястие, което идеално се съчетава с бяло вино, а защо не и за мезе за вашата биричка :))).




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))



Препоръки:

Ако не харесвате вкуса на карфиол, то може да го замените с броколи.

















сряда, 26 септември 2012 г.

ГРАХ - ЯХНИЯ






Тази рецепта ще е първата от поредицата Българска традиционна кухня, която все пак реших да открия в своя блог. Надявам се да бъда полезна на хилядите домакини, които желаят все пак на тяхната трапеза да присъства вкусна българска гозба. 


Необходими продукти за 4 порции:

400 гр грах ( аз използвам от замразените)
1 средно голяма глава лук
1 малък домат
олио
сол на вкус
1 супена лъжица смлян червен пипер
1 супена лъжица джоджен ( така нереченият по нашия край гьозум)
1-2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне:

Обелете, измийте и нарежете на ситно лука.


В средно голяма тенджера налейте олио, така че леко да покрие дъното. Загрейте мазнината на средна степен на вашия котлон.


Изсипете лука при олиото, разбъркайте и похлупете с капак да се задуши за около 5-10 минути. 


Измийте граха и го добавете към мазнината и вече поомекналият лук. Разбъркайте отново.


Задушете граха за около 10 минути. Измийте, обелете, нарежете на ситно домата и го добавете към граха.



Оставете на бавен огън яденето да се задушава, докато омекнат и доматите. След като грахът е добре омекнал добавете червения пипер, брашното,солта и джоджена. Разбъркайте добре.


Налейте 300 мл студена вода, разбъркайте добре и след като заври го оставете на бавен огън да поври още 15-20 минути.


Сервирайте яхнията топла.




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))







Препоръки:

Преди да сложите подправките и солта се уверете, че грахът е добре сварен ( омекнал).