сряда, 4 февруари 2015 г.

КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ С МЛЯНО МЕСО



В интернет пространството има различни рецепти за "Кюфтета по чирпански". Всички те имат основните съставки кайма, картофи и лук, а всичко друго е по преценка на този, който ги приготвя. Днес ще ви представя моята интерпретация на това вкусно ястие, като се надявам то да ви допадне.

Време за подготовка: 20 мин
Време за приготвяне: около 1/2 час - 45 минути


Необходими продукти:

500 гр мляно месо ( смес от свинско и телешко 60/40)
2 малки картофа
1 средно голяма глава лук
1/3 чаена чаша ориз
около 1 чаена лъжица чубрица
около 1 1/2 супена лъжица червен пипер
сол на вкус
брашно за овалване на кюфтенцата


Начин на приготвяне:

Почистете и измийте със студена вода ориза. Сложете го да се вари в малка тенджерка, като го залеете с 1 чаена чаша вода. Варете го докато е полусварен. Оставете го да изстине.


През това време обелете, измийте и нарежете на дребни кубчета картофите. 


Обелете, измийте и нарежете на ситно лука.


В дълбок съд омесете каймата с чубрицата, 1/2 супена лъжица червен пипер и сол на вкус. Прибавете изстиналия ориз и омесете добре.


Оформете малки кюфтенца, като потапяте от време на време ръцете си в студена вода, за да не лепнат.



В голяма тенджера налейте зехтин, така че леко да покриете дъното. Загрейте зехтина на слаб огън, добавете лука и похлупете с капак. 


Задушете лука докато поомекне. Прибавете и картофите.Разбъркайте ги и ги оставете да се задушат и за около 2-3 минути. Прибавете 1 лъжица червен пипер и 1 лъжица брашно и разбъркайте добре.


Залейте с около 1 литър вода, разбъркайте отново  и оставете да заври. Оваляйте всяко от приготвените кюфтенца в брашно.


Пускайте внимателно всяко от кюфтенцата във врящия бульон.


След като поставите всички кюфтенца ги разбъркайте много внимателно, похлупете яденето и оставете на слаб огън да поври около 15 минути или до готовност.


Преди сервиране може да поръсите с пресен магданоз.


Амиииии това е! Дълго за обяснение, но бързо и лесно за изпълнение! )))



ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))
































неделя, 1 февруари 2015 г.

ЯХНИЯ ОТ ЛЕЩА




   Представям ви поредната си рецепта от поредицата "Българска традиционна кухня". Яхния от леща е предпочитана гозба от моето детенце и затова ви показвам моя вариант на приготвяне без запръжка. Давам ви ориентировъчни пропорции на продуктите, а ето ги и тях:

Необходими продукти:

1 чаена чаша леща
1 средно голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 малък домат
1 чаена лъжица чубрица
6 супени лъжици зехтин или олио
2 супени лъжици брашно (може и повече, зависи колко гъста искате да бъде)
1-2 супени лъжици червен пипер
сол на вкус

Време за подготовка: 15 мин
Време за приготвяне: около 40-50 минути (в зависимост от това колко бързо ще се свари лещата)

Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте лещата. Поставете я в тенджера и налейте около 1.5 литра вода. 


Обелете, измийте и нарежете на дребни кубчета лука. Обелете и измийте скилидките чесън. 


Добавете ги към лещата.


Похлупете с капак и след като заври намалете да ври на по-слаб огън.


Обелете, измийте и настържете на едро домата. 


След около половин час, когато лещата трябва да е почти сварена, добавете зехтина, домата, чубрицата и сол на вкус.Тъй като водата извира добавете още. Разбъркайте в купичка брашното и червения пипер с малко вода, да стане на рядка каша.


Добавете към кашата 4-5 супени лъжици от бульона на лещата, разбъркайте добре и чак тогава изсипете кашата към врящото ядене. 


Разбъркайте добре, похлупете и оставете да поври около 10 минути на тих огън.


ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))



















СЪЛЗИЦА С КРЕМА СИРЕНЕ ИЛИ ЕДНО УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО




     Измина доста време от последната ми публикация. Разбира се, че не съм спряла да приготвям различни рецепти, а поради технически причини с компютъра ми. Е, проблемът беше решен най-накрая и ето, че днес се записвам с първата си рецепта за тази година :). Знаете сладките "Сълзица", които се приготвят от бутер тесто, нали? Днешната рецепта е за тези сладки, но приготвени от домашно тесто с крема сирене и масло. Вече за втори път ги приготвям...просто са неустоими...топят се в устата и се получават в пъти по-вкусни от купешките. А защо универсално тесто? Защото от същото тесто можете да приготвите и вкусни, крехки соленки. А ето и рецептата:

Време за подготовка: 1/2 час
Време за приготвяне: 1/2 час

Необходими продукти:

125 гр крема сирене ( аз използвах от българските)
125 гр краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
250 гр брашно
захар 

Начин на приготвяне:

В купа поставете крема сиренето и маслото, което е нарязано на парчета.


Разбийте ги с миксер на най-висока степен или ги пасирайте. ( На мен втория вариант ми беше по-лесен).


Пресейте брашното, добавете бакпулвера и ванилията и размесете добре. Прибавете брашното към маслото и крема сиренето и замесете меко и гладко тесто.


Увийте тестото в стреч фолио и го поставете в хладилник за 15-20 минути.


Върху пекарска хартия поръсете равномерно захар и разточете на правоъгълник тестото.


Разточената кора  поръсете обилно със захар.


Двата дълги срещуположни края навийте, така че да се срещнат.


Нарежете парчета с дебелина около 0.8 см, оваляйте обилно със захар и ги поставете в тава, покрита с пекарска хартия.


Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15 минути, леко да се зачервят отгоре.


Готовите сладки  оставете да изстинат върху решетка.


Прекрасни са да се консумират топли-топли изкарани от фурната, а също и изстинали на следващия ден :)))



А сега кратък вариант и на соленките:

От замесено тесто оформете топчета с големина на орех. Поставете ги върху тавичка с незалепващо покритие и ги притиснете с пръст. 


Отгоре ги поръсете с настърган на ситно кашкавал.


Соленките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15 минути. Оставят се да изстинат върху решетка.


ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))