неделя, 1 февруари 2015 г.

ЯХНИЯ ОТ ЛЕЩА




   Представям ви поредната си рецепта от поредицата "Българска традиционна кухня". Яхния от леща е предпочитана гозба от моето детенце и затова ви показвам моя вариант на приготвяне без запръжка. Давам ви ориентировъчни пропорции на продуктите, а ето ги и тях:

Необходими продукти:

1 чаена чаша леща
1 средно голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 малък домат
1 чаена лъжица чубрица
6 супени лъжици зехтин или олио
2 супени лъжици брашно (може и повече, зависи колко гъста искате да бъде)
1-2 супени лъжици червен пипер
сол на вкус

Време за подготовка: 15 мин
Време за приготвяне: около 40-50 минути (в зависимост от това колко бързо ще се свари лещата)

Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте лещата. Поставете я в тенджера и налейте около 1.5 литра вода. 


Обелете, измийте и нарежете на дребни кубчета лука. Обелете и измийте скилидките чесън. 


Добавете ги към лещата.


Похлупете с капак и след като заври намалете да ври на по-слаб огън.


Обелете, измийте и настържете на едро домата. 


След около половин час, когато лещата трябва да е почти сварена, добавете зехтина, домата, чубрицата и сол на вкус.Тъй като водата извира добавете още. Разбъркайте в купичка брашното и червения пипер с малко вода, да стане на рядка каша.


Добавете към кашата 4-5 супени лъжици от бульона на лещата, разбъркайте добре и чак тогава изсипете кашата към врящото ядене. 


Разбъркайте добре, похлупете и оставете да поври около 10 минути на тих огън.


ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))



















Няма коментари:

Публикуване на коментар