неделя, 1 февруари 2015 г.

СЪЛЗИЦА С КРЕМА СИРЕНЕ ИЛИ ЕДНО УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО




     Измина доста време от последната ми публикация. Разбира се, че не съм спряла да приготвям различни рецепти, а поради технически причини с компютъра ми. Е, проблемът беше решен най-накрая и ето, че днес се записвам с първата си рецепта за тази година :). Знаете сладките "Сълзица", които се приготвят от бутер тесто, нали? Днешната рецепта е за тези сладки, но приготвени от домашно тесто с крема сирене и масло. Вече за втори път ги приготвям...просто са неустоими...топят се в устата и се получават в пъти по-вкусни от купешките. А защо универсално тесто? Защото от същото тесто можете да приготвите и вкусни, крехки соленки. А ето и рецептата:

Време за подготовка: 1/2 час
Време за приготвяне: 1/2 час

Необходими продукти:

125 гр крема сирене ( аз използвах от българските)
125 гр краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
250 гр брашно
захар 

Начин на приготвяне:

В купа поставете крема сиренето и маслото, което е нарязано на парчета.


Разбийте ги с миксер на най-висока степен или ги пасирайте. ( На мен втория вариант ми беше по-лесен).


Пресейте брашното, добавете бакпулвера и ванилията и размесете добре. Прибавете брашното към маслото и крема сиренето и замесете меко и гладко тесто.


Увийте тестото в стреч фолио и го поставете в хладилник за 15-20 минути.


Върху пекарска хартия поръсете равномерно захар и разточете на правоъгълник тестото.


Разточената кора  поръсете обилно със захар.


Двата дълги срещуположни края навийте, така че да се срещнат.


Нарежете парчета с дебелина около 0.8 см, оваляйте обилно със захар и ги поставете в тава, покрита с пекарска хартия.


Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15 минути, леко да се зачервят отгоре.


Готовите сладки  оставете да изстинат върху решетка.


Прекрасни са да се консумират топли-топли изкарани от фурната, а също и изстинали на следващия ден :)))



А сега кратък вариант и на соленките:

От замесено тесто оформете топчета с големина на орех. Поставете ги върху тавичка с незалепващо покритие и ги притиснете с пръст. 


Отгоре ги поръсете с настърган на ситно кашкавал.


Соленките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15 минути. Оставят се да изстинат върху решетка.


ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))










3 коментара:

  1. Много апетитни сладки, Наде! :) И разбира се, от домашно приготвените нещица няма по-хубаво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Blagodarya za receptata 2v1:strahotno, obezatelno shte ya izprobvam

    ОтговорИзтриване
  3. Blagodarya za receptata 2v1; obezatelno shte ya izprobvam

    ОтговорИзтриване