В интернет пространството има различни рецепти за "Кюфтета по чирпански". Всички те имат основните съставки кайма, картофи и лук, а всичко друго е по преценка на този, който ги приготвя. Днес ще ви представя моята интерпретация на това вкусно ястие, като се надявам то да ви допадне.
Време за подготовка: 20 мин
Време за приготвяне: около 1/2 час - 45 минути
Необходими продукти:
500 гр мляно месо ( смес от свинско и телешко 60/40)
2 малки картофа
1 средно голяма глава лук
1/3 чаена чаша ориз
около 1 чаена лъжица чубрица
около 1 1/2 супена лъжица червен пипер
сол на вкус
брашно за овалване на кюфтенцата
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте със студена вода ориза. Сложете го да се вари в малка тенджерка, като го залеете с 1 чаена чаша вода. Варете го докато е полусварен. Оставете го да изстине.
През това време обелете, измийте и нарежете на дребни кубчета картофите.
Обелете, измийте и нарежете на ситно лука.
В дълбок съд омесете каймата с чубрицата, 1/2 супена лъжица червен пипер и сол на вкус. Прибавете изстиналия ориз и омесете добре.
Оформете малки кюфтенца, като потапяте от време на време ръцете си в студена вода, за да не лепнат.
В голяма тенджера налейте зехтин, така че леко да покриете дъното. Загрейте зехтина на слаб огън, добавете лука и похлупете с капак.
Задушете лука докато поомекне. Прибавете и картофите.Разбъркайте ги и ги оставете да се задушат и за около 2-3 минути. Прибавете 1 лъжица червен пипер и 1 лъжица брашно и разбъркайте добре.
Залейте с около 1 литър вода, разбъркайте отново и оставете да заври. Оваляйте всяко от приготвените кюфтенца в брашно.
Пускайте внимателно всяко от кюфтенцата във врящия бульон.
След като поставите всички кюфтенца ги разбъркайте много внимателно, похлупете яденето и оставете на слаб огън да поври около 15 минути или до готовност.
Преди сервиране може да поръсите с пресен магданоз.
Амиииии това е! Дълго за обяснение, но бързо и лесно за изпълнение! )))
ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))
Любимата ми яхнийка, която често приготвям, когато нямам време, а искам да хапна нещо домашно и със сосче. :) Чудесно ухае яхнийката и при теб, Наде!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Светле! Поздрави и от мен! :)
ОтговорИзтриванеque rico cocinas Nadya!! un abrazo desde Madrid
ОтговорИзтриванеMuchas gracias, Mabel :))
ОтговорИзтриване