вторник, 2 октомври 2012 г.

МУСАКА С ПИЛЕШКО КЪЛЦАНО МЕСО







Необходими продукти:

450 гр пилешко бон филе ( нарязано на много ситно)
6 големи картофа ( нарязани на дребни кубчета)
1 средно голяма глава лук ( нарязан на дребно)
8 супени лъжици олио или зехтин
1 средно голям домат ( настърган на едро)
сол на вкус
1 чаена лъжичка магданоз ( нарязан на ситно)
смлян червен пипер на вкус

Необходими продукти за заливката:

2 яйца
4 супени лъжици брашно
150 гр кисело мляко

Начин на приготвяне:


Обелете, измийте и нарежете на дребни кубчета лука. В тенджера загрейте на слаб огън олиото и изсипете лука.



Разбъркайте и похлупете с капак, за да се задуши лука, да поомекне. Измийте филенцата и с остър нож ги накълцайте на максимално дребни парченца.


Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на дребни кубчета.


 Измийте и настържете на едро домата.


След като лукът е поомекнал, добавете месото и разбъркайте.


 Задушете го за 3-5 минути или докато месото побелее.


Добавете картофите, разбъркайте и похлупете с капак, картофите леко да поомекнат.


Прибавете доматите.


Сложете магданоза, червения пипер и солта.


Налейте 100 мл хладка вода и оставете похлупено яденето да поври на слаб огън около 5-10 минути.


Изсипете в малка тавичка и пригответе заливката.



Начин на приготвяне на заливката:

В купичка разбийте с вилица яйцата и млякото.


Прибавете брашното и разбъркайте до хомогенност.


Получената смес изсипете в тавичката и разпределете равномерно.


Печете мусаката на 200 градуса, докато заливката се запече добре.



Получи се невероятно вкусна мусака, с напомнящ на традиционната мусака вкус, но с дъх на пилешко месо. 




За любителите на лютивичкото препоръчвам да сервирате мусаката с пърливи чушлета :))).





ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))

1 коментар: